Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar flyr bleckblås

Det lider brist på ungdomar som vill spela blåsinstrument. Enligt Sveriges musik- och kulturskoleråd sjunker instrumenten stadigt i popularitet och förlorar elever till gitarr och sång.

Alla vet antagligen att det är tuffare att spela i symfoniorkester än rockband. Eller hur är det? Om vi ska lita till Sveriges musik- och kulturskoleråd, Smok, upplever ungdomar att det snarare är tvärtom.

Lena Svahn, bleckblåslärare på Ljusdals kommunala musikskola, tror att ett sätt att lösa det stadigt minskande elevunderlaget är en mer omfattande orkesterverksamhet.

– Jag skulle vilja se ett utökat samarbete med skolan, skolorkestrar till exempel, det tror jag på, säger Lena Svahn som menar att det sociala mötet mellan ungdomar är viktigt och främjas genom orkesterverksamhet.

Musikskolans rektor tillika kommunens kulturchef Lasse Norin trycker på att den kommunala musikskolan är skyldig att erbjuda en bredd och tror inte att det fragmenterade elevunderlaget kommer att leda till indragna tjänster.

– Vi ser en liknande trend över hela landet, det är inte alls lika populärt med bleckblås, träblås, fiol och cello som sång, piano gitarr och trummor. På de förstnämnda finns i dag ingen kö att prata om, säger Lasse som håller med Lena Svahn om att utökad orkesterverksamhet gynnar eleverna.

Lena Svahn upplever att det är svårt att med en 50 procent stor tjänst bedriva den orkesterverksamhet hon önskar kunna få till stånd. Hon får också uppfattningen att de styrande politikerna bara ser till köerna och fördelar resurser därefter, vilket, enligt henne, är farligt.

– Musiken står till vårt förfogande som socialt medel, genom musiken möts ungdomar i enkel samstämmighet, det är en tradition som måste bevaras.