Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar attackerade polisen: "Det är inte acceptabelt"

När polisen skulle omhänderta en berusad 13-årig flicka attackerades de av hennes jämnåriga kamrater. Nu mobiliserar polisen och socialtjänsterna i Hudiksvall och Nordanstig.

– Det är inte acceptabelt att polisen blir angripen, säger krimchef Mikael Johansson vid Hudiksvallspolisen.

Ledare: Väckarklocka när unga tonåringar i Hudiksvall ger sig på polisen

Läs mer: Ungdomar härjade i garage - kastade burkar mot polisen

Polisen har satt in extra personal efter måndagens händelse i centrala Hudiksvall. Då kallades polisen till ett parkeringsgarage på Marknadsgatan där en grupp ungdomar uppehållit sig några kvällar i rad.

Två ungdomar omhändertogs, dels den berusade flicka och en jämnårig pojke. Polisen har rätten att använda våld när omständigheterna så kräver.

– Patrullen som gjorde första insatsen kände att situationen inte var optimal, säger Mikael Johansson utan att närmare gå in på detaljer

Gruppen består av ungdomar som är unga, runt 15 år eller yngre och de umgås med vuxna som har ett fullt utvecklat missbruk förklarar Mikael Johansson. Det innebär att behovet att ingripa är stort samtidigt som polisens möjligheter att agera har begränsad effekt på så unga människor.

– Det är unga människor på glid. Tolv-trettonåringar ska inte sitta i parkerna med missbrukare i trettioårsåldern, säger Mikael Johansson.

Gruppen som samlats de senaste dagarna är hemmahörande i både Hudiksvall och Nordanstig och den består av 20-25 personer. Det är en grupp med blandad sammansättning som bildats nu i vår enligt polisen.

– En del av dem har föräldrar som borde komma ut nu, några har föräldrar som redan vårdas inom socialtjänsten och andra är placerade i boenden här, säger Mikael Johansson.

På torsdagen hölls överläggningar mellan socialtjänsterna i Hudiksvall och Nordanstig, fritidsledare och polisen.

– Vi har identifierat några ungdomar som har det stökigt just nu med droger och kriminalitet ikring sig, säger Mikael Johansson.

Polisen kommer att behålla sin ökade närvaro i centrala Hudiksvall och på fritidsgårdar. Dessutom ska de politiska ledningarna i Hudiksvall och Nordanstig informeras av kommunpolisen.

– Vårt budskap till ledningen är att vi vill se en ökad närvaro av socialtjänsterna efter kontorstid, säger Mikael Johansson.

För polisens del är det en säkerhetsfråga att poliser blir attackerade och ser därför allvarligt på situationen. Samtidigt vill krimchefen tona ner situationen.

– Det är inte så att vi håller på att slå ner en ungdomsrevolt, säger Mikael Johansson vid Hudiksvallspolisen.