Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas skulder ökar i Hudiksvall

Ny statistik visar att antalet obetalda skulder äntligen börjar plana ut efter finanskrisen. Samtidigt ökar antalet skulder för Hudiksvalls ungdomar under 25 år.

Annons

Finanskrisens värsta tid verkar vara förbi. Kronofogdens nya statistik visar att antalet betalningsförelägganden av obetalda skulder börjar stabiliseras. Riksgenomsnittet visar fortfarande en ökning av antalet ärenden hos kronofogden fast i betydligt mindre omfattning. Men Hudiksvall har antalet ärenden för ungdomar under 25 år ökat med hela 19 procent från samma period förra året. För Hudiksvallsbor över 25 år ligger ökningen på 9 procent. I Nordanstig däremot bryter man inte bara mot rikstrenden utan även trenden för hela Gävleborg och har minskat stort på antalet betalningsförelägganden.

Marianne Östberg, budget- och skuldrådgivare i Hudiksvallskommun, upplever att det är fler yngre personer som blir skuldsatta idag. Vad just denna nya ökning beror på kan hon inte säga.

- Det är väl den vanliga trenden och det är så olika. Det är lättare för ungdomar att ta lån idag. Så händer det något, de kanske blir arbetslösa eller sjuka och då hamnar de i fällan, säger Marianne Östberg, som för nuvarande har kö till sin rådgivning.

Mer läsning

Annons