Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungas inflytande behövs – många tror att de inte kan påverka

En viktig fråga för kommunen är hur ungdomar ska känna sig mer delaktiga. Det anser ungdomsstrategen Jenny Alvolin.

– Det handlar faktiskt om kommunens överlevnad, på flera sätt, sa Jenny Alvolin när hon för kommunfullmäktige berättade om sin pågående utredning om ungdomars inflytande.

Läs även: "Öka de ungas inflytande"

Delaktighet, i vardagsmiljön och i beslutsprocesser, är en faktor som påverkar om barn och ungdomar vill stanna kvar på orten eller flytta, förklarade hon.

Sedan handlar det också om att utveckla demokratin och fråga de som berörs.

– Det blir bättre beslutsprocesser om man involverar de som berörs, sa Jenny Alvolin och dessutom påverkas hälsan positivt när man känner sig inkluderad och delaktig.

De enkätundersökningar som gjorts visar att unga vill påverka i större utsträckning än vad de kan och får.

Läs även: Unga får påverka

Överlag vill ungdomar påverka lika mycket oavsett klass eller kön, men däremot skiljer det sig i tron på möjligheterna att påverka. Där är till exempel gapet mellan önskan och tron störst bland tjejer.

I Hudiksvall vill 37 procent vara med och påverka, men 13 procent tror inte på möjligheten. De vet inte vart de ska vända sig för att påverka.

– Och de tror att det inte spelar någon roll, att ni inte tar hänsyn till vad de tycker, sa Jenny Alvolin till fullmäktigepolitikerna.

Hon ville veta av politikerna om det finns någon vilja att involvera ungdomar mer, och vilka hinder och möjligheter de ser.

Det är en mänsklig rättighet att även barn och ungdomar ska få vara delaktiga och få göra sina röster hörda ifrågor som berör dem.

– Vi tar inte hänsyn till den rättigheten i den utsträckning som vi bör göra, sa Jenny Alvolin.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !