Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Unga vill lära sig mer om ekonomi"

Hur mycket kostar kläderna ni har på er?
Frågan ställs till förstaårselever på Staffangymnasiet av Anna Leima, som föreläser för projektet Ung Ekonomi.
– Just den frågan är den som de brukar ha mest fel på, säger hon.

Hur sparar man? Vad är egentligen ränta och vad blir egentligen konsekvensen av att ta sms-lån?

Projektet Ung Ekonomi föreläser just nu länets gymnasieskolor om privatekonomi. I en tid där unga människor mer än någonsin lockas till impulsköp via till exempel sms-lån eller avbetalning är det också viktigare än någonsin med information, tycker Anna Leima, som föreläser i projektet som arrangeras av Swedbank.

– Det känns som att det behövs även om det märks att unga vill lära sig mer om privatekonomi idag. Man kan ta så många olika lån i dag, till skillnad mot för tio år sedan. Det är betydligt mer accepterat att låna till konsumtion. Därför är det viktigt att ungdomarna får med sig kunskapen redan från skolan, säger hon.

Under föreläsningen fick eleverna svara på frågor och prioritera utgifter via mentometerknappar där resultatet visades på en overheadskärm. Och resultaten som visades i procent kom ut i lite spridda skurar. Eleverna på Staffangymnasiet var till exempel raska att räkna ut hur mycket vardagskonsumtion som fika, läsk och godis kostar under ett år, men lite sämre om hur till exempel banklån fungerar.

– Vissa saker har de bra koll på, men många vet till exempel inte skillnad på ränta och amortering, säger Anna Leima.

Eleverna Tova Tengström, 16, och Felix Eriksson, 16, lärde sig en del nya saker, men har samtidigt nyss läst privatekonomi i skolan. Något som har funnits på schemat i gymnasiet sedan 2011.

De berättar att de spenderar det mesta av sitt studiebidrag på vardagliga saker. Och sparandet är det sådär med – än så länge.

– Det mesta lägger man väl på fika och sådant, man vill ju gärna hänga med när alla andra går ut och fikar eller äter, säger Felix Eriksson.

– Spara är viktigt, men det är svårt på studiebidraget. Fast det går ju om man verkligen vill, det fick vi lära oss i dag, säger Tova Engström.