Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga vill ha busskort

En och annan vill ha fler affärer, någon önskar en fritidsgård. Men, de flesta högstadieelever i Bergsjö har synnerligen blygsamma önskemål: busskort och bättre kommunikationer.

I höstas genomfördes LUPP, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, och den senaste månaden har ungdomssamordnare Frida Stoltz följt upp med ytterligare en kartläggning:

– Ja, jag har återkopplat till eleverna och gjort tre workshops,re måndagar i mars, som en mer kvalitativ undersökning av ungdomarnas önskemål.

Ungdomarna har gett idéförslag på ungdomssatsningar i Nordanstig. 16 förslag kom in, av dessa rör 14 kollektivtrafik.

– Flera vill att alla ungdomar ska kunna få busskort, som ska gälla även utanför skoltid. Kommunikationerna ska vara bättre och billigare. Många vill kunna åka till Hudik på kvällar och helger, och jag tror bättre kommunikationer är minst lika viktigt som fler jobb och studiemöjligheter för att ungdomar ska stanna här.

Övriga önskemål rör kiosker och butiker, en fritidsgård i Harmånger och att gympasalen i Bergsjö, där flest elever går, borde vara lika stor som Gnarpsviljan. Frida Stoltz ska dela med sig av resultatet till utbildningsutskottets ledamöter och skolpersonalen.

Dessutom har hon lyckats få igenom att kommunen under sommaren går vidare med ungdomarnas idéer: ett halvdussin av årets feriejobbare blir unga kommunutvecklare.

– De ska vara hos mig och jobba vidare med LUPP:en. Jag vill uppmuntra dem att försöka hitta sina hjärtefrågor, att ta fram vad de upplever som viktigt. Målet på lång sikt är att jobba fram ett ungdomspolitiskt handlingsprogram i Nordanstig.