Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga tolkar Hälsingland

Blånande berg och djupa dalar. Känns beskrivningen igen? I helgen får unga fotografer, dansare och musiker chans att ge sin egen bild av Hälsingland på Galleri Ladan i Kolsvedja, som en del av Konstens vecka.

Namnet har redan skvallrat, vi befinner oss i en gammal lada. På golvet samsas ett värmeaggregat med kläder och en dator.

Och så två ryggsäckar.

– Vi har diskuterat mycket kring vad man bär i sitt bagage. Man väljer ut olika sidor av sig själv och visar upp, beroende på vem man träffar, säger dansaren Ester Hedlund från Göteborg.

Dansarkollegan Peter Hjelm kommer ursprungligen från Korskrogen och nu är de båda på blixtvisit i Hälsingland över helgen för att delta i Galleri Ladans vernissage som pågår i helgen.

Arrangemanget är en del av Konstens vecka och temat, "Jag i Hälsingland", passar tämligen bra i den röda träladan.

– Vad betyder Hälsingland för dig? Varsågod och gör din egen tolkning. Många förknippar det med världsarvsgårdarna till exempel men det är ju långt ifrån den enda bilden, säger Anna Karin Astner, sekreterare i Hälsinglands konstgille, som står bakom vernissagen.

Både fotografer, musiker och dansare har bjudits in för att leverera sin syn på landskapet. En fotograf kommer att tilldelas ett stipendium.

– Det är väldigt tillåtande. Vi ställer inga krav på systemkamera utan det är okej att använda mobilkamera också, säger hon.

Hur Peter Hjelm och Ester Hedlund tolkar Hälsingland i dans, får den som tar sig till Kolsvedja under helgen reda på. Ordkombinationen Hälsingland och dans är nog för många synonymt med hambo, men någon sådan utlovas inte.

– Nej tyvärr inte. Men jag tror det finns lite i blodet hos alla hälsingar, säger Peter Hjelm.