Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga svenskar plockar inte bär

Svenskar, och speciellt unga svenskar, ger sig inte ut i skogen och plockar bär. De köper sina bär på torget, och sylten i affären. Men om inte de utländska plockarna plockade deras syltbär skulle de nog vara utan.

Än en gång har den svenska avundsjukan talat med Bo Grapenbergs mun. Jag har bott i Sverige i 44 år. Min fru och även jag har plockat bär, min fru riktigt flitigt, jag mindre flitigt på senare år, på grund av ryggen.

Vi har aldrig sålt, men frugan ger generöst till de som inte kan plocka. Men nu till saken.

Det är sällan vi stöter på några svenskar i bärskogen, och av dem är ingen under 50 år. Svenskar, och speciellt unga svenskar, ger sig inte ut i skogen och plockar bär. De köper sina bär på torget, och sylten i affären. Men om inte de utländska plockarna plockade deras syltbär skulle de nog vara utan.

Men jag håller med Grapenskog om att det medför vissa problem med de utländska plockarna, som man måste få bukt med. Låt till exempel de bärköpare som tar hit plockarna stå för ansvaret att de informeras om var man får plocka, och att man städar efter sig i skogen.

Men utan de utländska bärplockarna skulle det finnas mycket mindre och mycket dyrare sylt på svenska bord, och 95 procent av bären skulle bli kvar i skogen. Nu är det kanske 90 procent.

Som sagt, vi har plockat genom åren kilovis med hjortron och tranbär, tusentals liter blåbär och lingon, på myrarna och i skogarna runt Söderhamn, men vi stöter sällan på svenskar. Så låt de utländska plockarna göra ert jobb, så att ni har sylt på bordet.

Kari P

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel