Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga struntar i tandläkarbesök

Personer mellan 20 och 29 år slarvar ofta med tanläkarbesöken.

Trots att de har rätt till ett bidrag.

– Tyvärr väljer unga vuxna att inte gå till tandläkaren, säger Ann-Christin Käll, vid Folktandvården Gävleborg.

Annons

Sedan drygt ett år tillbaka har alla över 20 år och som bor i Sverige rätt till ekonomisk hjälp för tandvård. Trots det är det många yngre som slarvar med tandläkarbesöken.

En undersökning som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket låtit göra visar att omkring 80 procent av unga mellan 20 och 29 år inte gått till tandläkaren oftare sedan tandvårdsreformen infördes första juli förra året.

– Men det är svårt att uttala sig om det här nu. Reformen har bara funnits i ett år och oftast genomgår den här gruppen undersökningar med 18 månaders mellanrum, säger Gun-Irene Lång, ordförande för Privattandläkarna Gävleborg.

Granskningar som gjort på uppdrag av Sveriges Tandläkarförbund visar att unga människor gärna vill vara fräscha i munnen och lukta gott, men att de samtidigt inte inser att en av förutsättningarna för bra tandhygien är aktiv munskötsel, till exempel regelbundna besök hos tandvården. Något som många prioriterar bort.

– En orsak kan vara att personer i den här åldern precis har börjat studera, flyttat till en ny stad och kommit bort från rutiner, säger Ann-Christin Käll.

Det allmänna tandvårdsbidraget inrättades den 1 juli 2008 och gäller personer över 20 år. Innan dess är tandvården gratis. Stödet inrättades för att få fler unga att regelbundet underhålla sin munhygien.

– Det verkar inte som att det har slagit igenom. Men det kan vi inte se till 100 procent, det är för tidigt att dra slutsatser, säger hon.