Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga på väg att bli generation arbetslös?

/

Annons

Kampen om de unga väljarna är i full gång. Hellre låta de få arbeta, om än till lägre lön eller rent av som lärling, än att hålla på med fildelning!

Så tänker kanske de gamla, de politiker som förgäves försöker hitta vägen till ungdomarnas politiska hjärta.

Låter det cyniskt? Det är det också.

För några dagar sedan föreslog Folkpartiet att unga ska kunna få lägre löner. Man vill införa lärlingsanställningar i Sverige för att mota ungdomsarbetslösheten i grind.

Lärlingssystemet är inte ett kontroversiellt förslag, det finns andra partier, som Centerpartiet, som gång efter annan, har frågan uppe för diskussion. Fortsätt jobba med det, men se till att det presenteras för vad det är – ett sätt för unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Inte ett sätt för arbetsgivarna att pressa ner lönerna.

Sedan gick Metall ut och sa ja till lägre ungdomslön. Det var ett mer otippat utspel. Metall och andra fackföreningar brukar krama regelboken rejält och inte vilja att någon tafsar på löner och andra förmåner i första taget.

Nu hävdar Metall att man kan tänka sig att återinföra systemet med introduktionslön för ungdomar. Det fanns under 1990-talet och var hårt kritiserat, främst av olika fackförbund.

"Kan vi göra något som gör att ungdomar faktiskt kommer in i företagen så ska vi försöka hitta det", säger Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, och låter lagom entusiastisk.

Han hann inte mer än sätta punkt förrän andra organisationer och föreningar på vänsterkanten irriterat började skruva på sig. Jobbigt att ta ställning till. När man ligger i skuggan i hängmattan med en bra deckare i handen, precis så som en rad politiker och fackföreningstjänstemän just nu gör, så känns ungdomsarbetslösheten inte så gigantisk som den är. Men den ligger runt 25 procent, och är större än genomsnittet i EU. Och den kommer att stiga ytterligare en bra bit, enligt bedömarna.

Om inget radikalt görs, förstås, för att förhindra det.

Metalls förslag är inte det bästa. Risken är överhängande att de lägre lönerna hänger kvar för länge i systemet, i väntan på bättre tider, som dröjer. Och då blir det tillfälliga i lönesättningen inte längre tillfälligt. Och vem kan leva på några hundringar, månad efter månad?

Socialdemokraterna försöker sig också på att vinna de ungas röster. Eller hur man nu ska se deras förslag om jobbstart, en obligatorisk utbildning som inträffar när ett år gått för den som är under 25 år, och som fortfarande är utan jobb. I gammal god (?) socialdemokratisk anda, tror man på tvång som en metod för att nå olika mål. Men ligger inte tvånget i den unga, arbetslösas intresse? Kanske inte ändå, för tvång är tvång. Och vem har sagt att lösningen alltid är utbildning för den som har gått utan jobb ett år? Det var väl ett jobb som skulle fram! Och vill inte den arbetslöse delta i utbildningen så ryker ersättningen. Hårda bud! Men nu när socialdemokraterna inte mäktat med att finna vägar fram till nya arbetstillfällen för de unga, så slipar man vidare på sin pliktpolitik.

Centerpartiet då? Vad nytt från Maud Olofsson om ungdomsarbetslösheten? Inte helt oväntat grep hon halmstrået med företagandet som lösningen på alla problem.

"Tänk lokalt och globalt, satsa på ett eget företag", ungefär så sa hon i Almedalen. Och lade till ett par meningar om att LAS måste reformeras. Det är inget nytt i det här, inget spännande.

Visa mera mod, Maud! Låt inte generation arbetslös bli generation tröstlös.

Mikaela Munck

Centerpressens Nyhetsbyrå

munck.konsult@telia.com

 

Mer läsning

Annons