Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga om droger: Det är bara att haffa någon på stan

Alla känner de en eller flera som tar droger.

Några av dem har testat själva.

Vi har pratat med 13 unga om drogsituationen i Söderhamn.

Annons

"Missbruket finns överallt."

"Polisen befarar fler dödsfall av droger."

"Utan hjälp dör min son."

Rubrikerna har varit stora och svarta under de senaste veckorna. Framför allt är det vuxenvärlden som berättat hur de ser på drogsituationen.

Så när vi bestämmer träff med föreningen Söderhamns Unga i Verkstäderna är det för att höra ungdomarnas syn på saken.

– Hej, säger ordförande Sandor Bresovski och tar mig med till biosalongen.

Där har 13 ungdomar bänkat sig, de flesta är mellan 15 och 18 år.

Jo, säger de samstämt. Det är lätt att få tag i droger i Söderhamn, vanligast är hasch och spice. Oftast säljs det genom "kompisars kompisar" eller via en hemsida för droger.

– Egentligen är det bara att gå ut och fråga någon så får man tips om av vem man kan köpa, säger en av flickorna.

Hon berättar att hon själv har testat hasch och spice, men kommit på att det inte är något för henne.

Djani Civovic kom fram till samma sak. Han var 18 år när han blev bjuden av kompisar, en gång fick räcka. Nu är han en av ungdomsledarna.

– Jag ville inte riskera fängelse, därför fattade jag det här beslutet. Man blir inte ett dugg coolare, säger Djani Civovic.

När jag frågar om de känner någon som använder droger svarar alla ja. Många av dem kände också ungdomarna som nu är döda. Enligt polisen har åtta dött av droger inom ett och ett halvt år.

– Jag har också varit i skiten, men för mig handlade det mest om alkohol. Min lillebror som jag älskade högt dog i en sjukdom för två år sedan. Det var då problemen började, säger Sandor Bresovski.

I dag mår han bra och vill hjälpa andra. Det är därför som han lägger hela sin själ i att få i gång Söderhamns Unga. Och där är alla välkomna, ingen ska stängas ute.

– Det bästa är ju att snappa upp ungdomarna innan det är försent. När vi har fått vår lokal ska vi satsa på fester, sång, musik och dans. Saker som gör folk glada och där de kan växa. Men vi vill också ordna föreläsningar för och av ungdomar, säger Sandor Bresovski.

Det är alla i lokalen med på. Ungdomarna måste få något att göra, det räcker inte med årliga arrangemanget Schools out.

– Vi måste vända på den negativa trenden med alkohol, droger och gängbråk. Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan eller visa sig ute på stan, säger Sandor Bresovski.

Han tycker sig redan nu märka vissa tendenser på att det går åt rätt håll. Facebookgruppen Föräldrar i Söderhamn mot droger är till exempel ett bra initiativ.

Flera av ungdomarna nickar instämmande.

Berfin-Dilara Yenigün säger att det nu har gått så långt att många föräldrar inte vill att de ska vara ute på kvällarna längre på grund av drogerna.

– Det här påverkar ju dem också, de blir oroliga och vill inte att man ska vara ute på kvällarna. Men det måste man ju få vara när man är ung.

Själv anser Sandror Bresovski att det är några enstaka vuxnas fel att ungdomar faller dit. De som laborerar fram alla livsfarliga substanserna som säljs på nätet.

– De har många liv på sitt samvete.

Ibland blir det riktigt högljudda diskussioner i biografen. För vems fel är det egentligen att man börjar? Handlar det om grupptryck och nyfikenhet. Eller är det upp till var och en att säga ifrån?

Där kan inte ungdomarna enas.