Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga maskinförare lämnar skogen

Mörkt, ensamt och dålig stämning på jobbet – skogsbranschen har svårt att få förarna att jobba kvar.

Ensamheten i skogen är den främsta anledningen till att maskinförare lämnar skogsbranschen, enligt slutsatserna från ett examensarbete vid Umeå universitet.

Göran Rapp är distriktschef på Holmen skog, region Iggesund. Han förstår att det kan bli ensamt ute i skogen, särskilt för unga medarbetare.

- Det är en ny generation som kommer ut till maskinerna nu. De kräver bättre ledarskap från sin entreprenör, som måste anstränga sig för att få dem att trivas. Det är inte som förr då man bara satt i en maskin och sen var det bra, säger han.

Bertil Åkerlund driver ett åkeri i Jättendal och har ett antal unga maskinförare i arbete. De senaste åren har han märkt att fler och fler unga förare slutat.

- Några tycker det blir för jobbigt med den sociala biten. Jobbet är bra, men det blir för ensamt. Vissa klarar av det, andra inte, säger han.

Tobias Tollin, 19 år, är nyutexaminerad från Ljusdals lantbruksgymnasium och har jobbat för Bertil Åkerlund i tre veckor.

- Far och farfar jobbade ju i skogen och det här är ett kanonyrke. Man får vara ute hela dagarna och se allt från sol till snö. Visst kan det bli lite ensamt ibland, men jag trivs, säger han.

• Om fem år då, jobbar du kvar här då?

- Ja, det hoppas jag.