Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga föreläste för unga om hiv-frågor

Under två veckor besökte Felicia Dannebrant och Sara Norling hiv- och aidssjuka i Sydafrika.

Under onsdagen berättade de om sina upplevelser för niondeklassare på CFL.

Felicia Dannebrant och Sara Norling går sista året på vård- och omsorgsprogrammet på CFL och har valt att studera hiv och aids i sitt projektarbete.

Förra terminen åkte de därför till Sydafrika under två veckor. Där har 18 procent av befolkningen hiv.

– Vi gjorde många besök på sjukhus och skolor och vi märkte tydligt av klasskillnaderna, säger Felicia Dannebrant.

På en av skolorna de besökte hade 80 procent av eleverna hiv. Där delades det ut bromsmediciner under rasterna. Men de flesta kunde leva ett normalt liv och kommer inte att drabbas av aids.

Men de träffade även människor i livets slutskede.

– Det är klart att det var jobbigt många gånger, men samtidigt lärde vi oss massor, säger Sara Norling.

Resultatet blev alltså den här temadagen för Norrtulls nior. Vid sin sida har de representanter från RFSU och Noaks ark i Gävle.

För även om det inte pratas lika mycket om sjukdomen i dag så finns den där. Under en tid hade vårt län flest fall av hiv i landet. Nu ligger Gävleborg på en sjätteplats.

– I Sverige har vi i dag runt 6 000 hiv-positiva. I länet har 160 fått diagnosen, säger Annika Forsberg, Noaks ark.

Både hon och Per Friberg från RFSU hävdar att ungdomarna inte är rädda för att bli smittade längre och det kan vara ett problem. Även om man kan leva ett normalt liv med bromsmediciner är biverkningarna många.

– Det är lite märkligt att ungdomsmottagningarna inte erbjuder hiv-test, det borde vara obligatoriskt precis som med klamydia och andra könssjukdomar. På något sätt gör ju det att ungdomarna inte tror att de kan smittas, säger Per Friberg.

När vi under en bensträckare pratar med några tjejer i klass nio bekräftas Per Friberg och Annika Forsbergs uppfattning om att ungdomar inte längre är rädda att bli smittade.

– Nej, jag är inte orolig, det finns kondomer. Säkerheten kommer först, säger Isabelle Eriksson.

Bara Miriam Sheikh Abikar har en annan uppfattning i kompisgänget.

Hon tror att sjukdomen kommer att öka igen, efter som ingen längre bryr sig.

Och det är dit Felicia Dannebrant och Sara Norling vill komma med sitt skolarbete. Hiv och aids finns och drabbar fortfarande miljontals människor.