Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga fick påverka politiker – "Vuxna kanske inte vet hur det är"

En hel förmiddag satt ett gäng barn och ungdomar i dialog med politiker. Det handlade om deras fritid.

– Det är väldigt viktigt i en sådan här sak att barnen är med och diskuterar, sa Ella Andrews, 10 år, Hudiksvall.

Läs även: Ungas inflytande behövs

Hon och ett tjugotal andra barn och ungdomar fick på tisdagen berätta vad de gör på fritiden, vad de skulle vilja göra och hur de får reda på vad som finns att göra.

De ungas delaktighet är viktig och behövs i beslutsprocessen, enligt Nina Burchardt (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden som hade bjudit in de unga till dialogdagen.

– Jag känner wow, och glädje. Det är här oerhört viktigt att ta med i vårat arbete, sa hon och kallade förmiddagen både givande och inspirerande.

Särskilt för de yngre deltagarna bjöd dagen på utmaningen att hålla koncentrationen uppe.

– Nu fick vi gå ut och springa en stund. Det är lite jobbigt att sitta stilla, sa Ella Andrews.

Läs även: "Öka de ungas inflytande"

Med nya krafter satte sig hon med sina jämngamla kamrater och ritade och skrev upp saker som är viktiga på ett stort papper.

– Jag tycker att det är väldigt intressant och roligt. Man får diskutera olika frågor. För vuxna kanske inte vet hur det är och så, sa Ella Andrews och upplevde att hon kunde påverka politikerna.

– De har skrivit upp saker, då kanske de tar det vidare.

Vid ett annat bord satt de äldre ungdomarna Malin Östberg, 17, Forsa, och Edvin Karlsson, 15, Rogsta, och diskuterade utifrån deras perspektiv.

– Jag tycker att det har varit jättekul och spännande att få vara med och samarbeta, att få sin röst hörd, sa Malin Östberg.

Hon och Edvin Karlsson skulle vilja se fler liknande möten.

– Ja herregud ja, det skulle vara väldigt viktigt för kommunen också, sa Malin Östberg,

– Man förstår lite mer hur kommunen fungerar och får chans att påverka i samhället, sa Edvin Karlsson.

Nina Burchardt uppskattade som sagt dialogen med de unga.

– Jag tar med mig att det inte behöver vara så svårt. Man kan göra mycket med små medel, sa hon och hoppas på fler möten i framtiden och även att andra nämnder har liknande dialoger med de unga.