Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga familjer väljer Los: "Skulle köpa vinterdäck, blev ett hus istället"

På kort tid har den lilla bruksorten i Hälsingeskogarna föryngrats rejält. Flera unga har valt att stanna i byn samtidigt som även nya ansikten dykt upp. För familjen Törnberg började flytten med en jakt på nya vinterdäck och slutade med ett hus.

Den här artikeln publicerades den 8 november 2016.

Det började med att de tänkte vara ute i god tid med vinterdäcksköpet. En vecka senare var de husägare i Los. Ronnie och Elisabeth Törnberg tog med sina tre barn till Los och sålde huset i Orsa. Och de är inte ensamma. Flera unga familjer har valt den lilla byn i Hälsingeskogarnas västligaste delar och trivs riktigt bra.

Läs även: Nioåriga Mina kan bli årets juniorbagare: "Behöver snart ett eget kök"

– Vi har bott här i två år nu och tycker det är jättetrevligt, säger Jenny Gustavsson som tillsammans med maken Rickard utökat byn ytterligare med ännu ett barn i dagarna.

– Grannarna och byborna är så trevliga och lättsamma. Man stannar och pratar lite varstans. Sedan är det trevlig natur och allt man behöver finns så vi trivs bra och har inga tankar på att flytta, säger Rickard Gustavsson.

Läs även: Miljonbidrag på gång till Ljusdal – även Losborna kan få serviceprojekt

De kommer från Tranås i Småland, även om Jenny växte upp i Ytterhogdal några mil bort. Då tyckte Jenny att en flytt till Los var otänkbart men efter att hennes syster börjat jobba på Furugårdens servicehus och lovade jobb kände Jenny och Rickard sig villiga att prova på. Nu känner de att Los blivit hemma.

Ronnie och Elisabeth hade inte heller en plan att hamna i Los. När de skulle titta efter vinterdäck på Blocket såg de en husannons som inte gick att motstå.

– Jag såg bilderna och tänkte bara "wow!" så vi ringde och frågade om vi fick komma och titta innan visningen eftersom vi inte kunde gå då. Efter att vi hade kikat runt på byn tittade vi på huset och bestämde i stort sett när vi kommit innanför dörren att vi ville ha det. Så de tog bort visningen och sålde det till oss där och då i stort sett, berättar Ronnie Törnberg.

I samband med inflyttningen fick paret sitt tredje barn, sonen Louie som en dag kan komma att bli klasskamrat med Jenny och Rickards nyfödda Collin. I somras kom dessutom flera nyfödda barn i byn.

– Min sambo kommer från Los och fick jobb. Då prövade vi att flytta hit. Vi trivs jättebra och har inga planer på att flytta, säger Julia Mohlin som fick barn i somras. Hon är inflyttad från Ljusdal sedan två år tillbaka.

Tillsammans med ytterligare ett nyfött barn i början av året och två i grannbyn Hamra har året gett många nya tillskott till en så liten ort. Därför hoppas nu alla att skolan får vara kvar i byn.

Läs även: Los högstadieelever kan tvingas gå i Färila: "Det blir långt att åka"

– Annars kan nog byn dö lika snabbt. Då behöver barn pendla och det är inte så kul. Vi hoppas på att kommunen satsar och gärna bygger till gång- och cykelvägarna så att de blir säkrare, säger Rickard Gustavsson.

Kommunalrådet Lars Mohlin (M) blir positivt överraskad när vi kontaktar honom om hur utvecklingen i Los. Han hade inte hört om det tidigare men tror att det kan ha betydelse för skolans framtid.

– Det är ju precis det här man vill se – att folk flyttar in så att även byarna långt från Ljusdals köping utvecklas. Jag tror det handlar lite om en livsstilsfråga och en förändring vi ser i samhället att många vill hitta ett lugnare och tryggare liv utanför storstäderna. Det är nödvändigt att folk bor i byarna för att skolan ska kunna vara kvar, därför tittar vi på hur vi ska kunna göra byarna mer attraktiva så det fortsätter utvecklas.

Ronnie och Elisabeth planerar inte att flytta oavsett vad som händer med skolan men hoppas självklart den blir kvar eftersom de bara hört positivt om den. Paret blev så uppslukade av Los att de till och med glömde bort vinterdäcken.

– Men det är fixat nu nere på verkstan i byn, skrattar Ronnie medan han håller koll på barnen som leker på den nya tomten. För 3 1/2 år gamla dottern Annabelle har familjen flyttat in i ett prinsesslott och här finns gott om plats för lek och bus.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!