Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga drabbas när praktikplatser blir färre

Antalet arbetslösa personer mellan 18 och 30 år som söker försörjningsstöd ökar i Ljusdals kommun. Genom Uniks praktikverksamhet får unga en chans att komma in på arbetsmarknaden men när företagen varslar blir även praktikplatserna färre.

Annons

Uniks verksamhet är en del av omsorgs- och socialförvaltningen. Med utbildning, arbetsträning och extern praktik ges arbetslösa personer mellan 18 och 30 år en möjlighet till anställning. I dag är endast 20 av 30 platser inom Unik fyllda. Eftersom det saknas externa praktikplatser kan inte de sista tio fyllas.

– Företag som varslar får inte ta emot praktikanter. Det är fler som säger nej när vi ringer nu, säger handledare Jörgen Östh.

I juli i fjol beviljades 95 personer mellan 18 och 30 år försörjningsstöd. I år var motsvarande siffra 124. Av de 67 personer som varit inskrivna hos Unik sedan starten i november 2007 har 19 personer egen försörjning i dag. Unik står för ung, närvarande, intresserad, kapabel.