Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga drabbas när praktikplatser blir färre

Antalet arbetslösa personer mellan 18 och 30 år som söker försörjningsstöd ökar i Ljusdals kommun. Genom Uniks praktikverksamhet får unga en chans att komma in på arbetsmarknaden men när företagen varslar blir även praktikplatserna färre.

Uniks verksamhet är en del av omsorgs- och socialförvaltningen. Med utbildning, arbetsträning och extern praktik ges arbetslösa personer mellan 18 och 30 år en möjlighet till anställning. I dag är endast 20 av 30 platser inom Unik fyllda. Eftersom det saknas externa praktikplatser kan inte de sista tio fyllas.

– Företag som varslar får inte ta emot praktikanter. Det är fler som säger nej när vi ringer nu, säger handledare Jörgen Östh.

I juli i fjol beviljades 95 personer mellan 18 och 30 år försörjningsstöd. I år var motsvarande siffra 124. Av de 67 personer som varit inskrivna hos Unik sedan starten i november 2007 har 19 personer egen försörjning i dag. Unik står för ung, närvarande, intresserad, kapabel.