Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga berguvar släpptes i Hälsingland

Tre unga berguvar, som i våras föddes i Grönklitts björnpark, har släppts i hälsingeskogarna. Det var i fredags som företrädare för projektet Berguv Nord såg till att ungarna fick sin frihet.

Berguv Nord, som bildades 1977 som ett försök att stoppa en katastrofal tillbakagång för berguvar i de nordligaste länen, arbetar för att förstärka uvstammen i Norrland. Populationen har minskat kraftigt genom människans påverkan på berguvens naturliga miljö. Miljögifter, ökat friluftsliv, skogsbrukets verksamhet, kraftledningar, transformatorer och vägar har lett till att antalet berguvar minskat kraftigt.

I mitten av 1990-talet fanns omkring 25 ensamma berguvar och knappt tiotalet berguvspar i Gävleborg och östra Härjedalen. Genom olika åtgärder, bland annat avelsarbete och återutsättningar, har man kunnat notera en försiktig uppgång i stammen under senare år.

De tre berguvsungar, som släpptes i fredags, bedöms ha goda möjligheter att klara sig i skogarna i Hälsingland. Tillgången på gnagare, sork och råttor, har varit god i sommar och därmed bör ungarna ha lätt att finna föda.