Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga berguvar släpptes i Hälsingland

Tre unga berguvar, som i våras föddes i Grönklitts björnpark, har släppts i hälsingeskogarna. Det var i fredags som företrädare för projektet Berguv Nord såg till att ungarna fick sin frihet.

Annons

Berguv Nord, som bildades 1977 som ett försök att stoppa en katastrofal tillbakagång för berguvar i de nordligaste länen, arbetar för att förstärka uvstammen i Norrland. Populationen har minskat kraftigt genom människans påverkan på berguvens naturliga miljö. Miljögifter, ökat friluftsliv, skogsbrukets verksamhet, kraftledningar, transformatorer och vägar har lett till att antalet berguvar minskat kraftigt.

I mitten av 1990-talet fanns omkring 25 ensamma berguvar och knappt tiotalet berguvspar i Gävleborg och östra Härjedalen. Genom olika åtgärder, bland annat avelsarbete och återutsättningar, har man kunnat notera en försiktig uppgång i stammen under senare år.

De tre berguvsungar, som släpptes i fredags, bedöms ha goda möjligheter att klara sig i skogarna i Hälsingland. Tillgången på gnagare, sork och råttor, har varit god i sommar och därmed bör ungarna ha lätt att finna föda.