Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UNG: Viktigast med bra kontakt

Dåligt stöd hemifrån och lärare som inte lyssnar är några av skälen till elevers stress i skolan. Det tycker Anna och Maria, som har barn på gymnasiet och högstadiet.

Annons

– Eleverna blir frustrerade då de inte blir lyssnade på. Mitt barn är inte rädd för att stå upp för sig själv och sina åsikter, säger Anna.

Däremot upplever hennes barn att hen inte alltid blir hörd. Anna tar som ett exempel då klassen fick prata med lärare och rektor, efter att det hade varit bråk kring en lärare en längre tid.

Rektorn och läraren tog elevernas åsikter som överdrivna och skrattade åt dem. Då känner eleverna att det är meningslöst att säga någonting.

– Men givetvis finns det också lärare som har hjälpt och supportat. Problemet är att det inte finns tillräckligt av dessa lärare och att de ofta inte stannar kvar, säger Anna.

En bra relation med lärare är viktigt. Det kan ge eleven den skjuts som behövs för att orka med. Eleven ska kunna komma till lärarna om det är något problem. Lärarna ska kunna hjälpa eleven, både om den har svårt eller lätt för sig i ämnet. Får man inte extra hjälp då det behövs kan det bildas stress över att man inte ska bli godkänd. På samma vis kan den som har lätt för sig bli stressad om den inte får stimulans. Finns inte motivationen kan man välja att ge upp i stället. Det är något som lett till att Annas barn valt att sluta läsa språk.

Anna och Maria har skilda meningar när det gäller hets inför betyg. Maria menar på att det nya systemet känns otydligt.

– Lärarna säger en sak, rektorn en annan. Eleverna vet inte vad som krävs av dem, säger hon.

Hennes barn har inte själva upplevt att de fått orättvisa betyg, men hört sina kompisar berätta.

– De har trott att de legat på till exempel ett C och sen inte förstått hur de fick E, säger Maria.

Anna håller inte med, utan tycker att det är enkelt att läsa sig till de olika kraven. Men de är båda eniga om att jakten på höga betyg kan vara stressande.

– Lite stress kan också vara bra ibland. Det kan fungera i ett pushande syfte. Har man en deadline att jobba mot är det jobbigt, men otroligt skönt när det är klart. Då får man andas ut, säger Maria.

Antingen är det en morot eller piska, säger Anna.

Vikten av att ha rutiner nämns.

– Det är skola, träning, läxor. Ibland är det stressigt, ibland är det lugnt. Det är om stressen tar över även under lugna perioder som det är problem. Då är det viktigt att ha någon att vända sig till, säger Maria.

Flera gånger poängterar Anna och Maria hur viktigt det är med just stöd och support hemifrån. Att hjälpa barnen med skoluppgifter är en sak man kan göra. Men att bara prata med barnen, höra hur det fungerar i skolan, är det viktigaste.

– Vissa föräldrar väljer att rycka på axlarna, säger Maria.

– Jag står bakom mina barn, men försöker också ge dem nyanser och vinklar. Allt är inte hela tiden svart eller vitt, säger Anna.

Fotnot: Anna och Maria heter egentligen någonting annat.