Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung konstnär från Delsbo fick kulturstipendium: "Det är en stor ära"

Kulturgruppen Hälsinge Akademi har detta år givit ett stipendium till Maja Li Härdelin som är en konstnär från Delsbo. Stipendiet var på 15 000 kronor, vilket delades ut på Avholmsberget under föreningens högtidsdag.

Se Hälsinge Akademins stipendiat Maja Li Härdelins reaktion efter utdelningscermonin:

Den 26-åriga konstnären har sedan gymnasiet ägnat sig åt att skapa konst på heltid, i form av installationer, performanekonst, målningar och skulptur. Hennes konst inspireras av livet på landsbygden och traditionell hälsingekultur. Hon ställde nyligen ut i Rättviks konsthall med titeln "Grusvägar och moppetrim".

– Jag känner mig privilegierad som har fått detta stipendium, det är det första jag har fått. Det är en stor ära! Jag kommer troligtvis använda pengarna till att skaffa mig ett körkort, säger Maja Li Härdelin.

Hälsinge Akademin har hittills delat ut 36 stipendier till unga konstnärer, sedan 1989. Motivationen till att Maja Li Härdelin är årets vinnande konstnär var att hon ger plats till landskapets dolda utsagor, med energi och oräddhet.

– Det är jättekämpigt att vara konstnär, detta ger en fart och motivation till att fortsätta sitt arbetet. Jag vill göra mer och större grejer i och med detta, säger Maja Li Härdelin.

Ett 20-tal personer var på plats, för att gratulera Maja Li Härdelin och för att hylla tre andra personer som fick hedersbelöning i form av medalj och konstdiplom.

Carl Erik Tottie fick en hedersbelöning för att han har ägnat sig åt att bevara Långvinds bruk i Enånger. Gerd Engberg fick eloge för sitt gedigna arbete inom kultursfären i samband med hennes marknadsförande. Åke Nätterö fick diplom för hemsidan Dellenportalen, där han samlat in bilder, texter och berättelser om socknarna i Dellenbygden.