Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung handlare vågar i Trönö: "Alltid drömt om att få driva en egen butik"

Redan när David Eriksson som tolvåring jobbade extra med att packa varor i matkassar drömde han om att en gång ha en egen butik. Nu, sisådär tio år senare, driver han Trönö Livs och kan vara Sveriges yngste Ica-handlare.

I februari blev det klart att 22-årige David Eriksson tog över Trönö Livs. Han såg jobbet som en utmaning och tackade ja:

– Jag har alltid drömt om att en gång få driva en egen butik. Nu har jag nått det målet och det känns jättebra, säger han.

Läs även: Lanthandeln i Trönö får investeringsbidrag

Det är förmiddag och butiken har just öppnat. Några kollegor fyller på hyllorna med mer matvaror samtidigt som några kunder handlar. David sitter på kontoret och arbetar vid datorn.

– Ingen dag är den andra lik. Det är lite det som är tjusningen med att jobba i butik. Ena stunden pratar man med kunder, andra gånger åker jag ut och levererar färdiga matkassar och nästa stund så ska golven sopas. Det är minst sagt variationsrikt, säger han.

David är född och uppvuxen i Hamrånge i Gästrikland och redan i mellanstadiet började han jobba extra i en mataffär. På kvällar och helger fick han hjälpa till och fylla på varor i butiken och ibland fick han rycka in och packa matkassar. Ju äldre han blev, desto mer erbjöds han att jobba. I gymnasiet läste han ekonomisk linje i Gävle och på kvällar, helger och under sommarloven fick han jobba i butik.

– Jag tror att min dröm vaknade där och då. Jobbet är verkligen kul, säger han.

Första mötet med Trönö och lanthandeln var i december 2014. Då blev David butikschef och han blev snabbt varm i kläderna. Ett år senare det stod klart att butiken skulle byta ägare och då tog David chansen.

– Eftersom jag själv är uppvuxen i en liten ort förstår jag vilken betydelse en affär har för bygden. Här i Trönö känns det som att ortsborna värnar skolan och affären, två viktiga ställen i byn. Jag tycker ortsborna är trogna butiken, det finns många köptrogna även om det alltid finns potential att utvecklas mer.

David pratar varmt om ortsbornas engagemang. Här finns starka krafter som arbetar för skolans existens, som ser till att brandkåren blir kvar och att butiken lever vidare på orten. Engagemanget smittar av sig. Som butiksägare på en mindre ort får låter sig inte reaktionerna vänta:

– När man jobbar i butik får man snabb feedback av kunderna. Jag lyssnar på kunder och personal och jag är redo att driva butiken i nästa steg, säger han.

För några veckor sedan flyttade han och flickvännen Elin Melin från Gävle till en lägenhet i Söderhamn. Här trivs de bra och Elin pendlar till jobbet på Systembolaget i Gävle.

– Det är praktiskt att bo i Söderhamn, hon pendlar med tåg och det fungerar bra.

Det är de tidigare cheferna som är Davids stora inspiratörer. David har lärt sig mycket på kort tid och är beredd att jobba hårt. Att driva en butik är lite av en livsstil. Men ibland blir det tid för ledigheter och senast reste han och flickvännen några dagar till Idre för att åka skidor. Ett annat intresse är fotboll. Förra säsongen blev han värvad till fotbollslaget i Trönö.

– Men tyvärr hann jag inte träna så mycket som jag önskat. Det blev mer jobb och tiden räckte inte till. Vi får se hur jag gör i år, än har jag inte bestämt mig.

Läs även: Stråtjära och Trönö för stora för butiksstöd

Om du skulle lansera en egen matkasse, vad skulle den innehålla?

– Bra fråga! Den här årstiden skulle den innehålla något man kan grilla, både kött och grönt är gott, säger David Eriksson.