Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung ♥ halloween

Vi har två högtider då häxor är i farten. En när de far till blåkulla och en som vi närmar oss med stormsteg. Det är så klart dags för Halloweenfester. Här har du de bästa tipsen för att fixa den perfekta kvällen.

Är du trött på att år efter år klä ut dig till häxa eller djävul? Fredrik Edh, butiksansvarig på Barnens hus på E-center, har i år satsat mycket på ungdomarnas halloweenfirande.

Inne i den annars barnfyllda butiken har målgruppen byts ut till tonåringar. Halloweenprylarna har fått en egen avdelning. Ingången består av en portal med allt från skelettdelar, eld och spindelväv med spindlar, tio gånger så stora som vanliga skogsspindlar.

– Vi har beställt hem extra mycket av allt. Sedan tidigare vet vi att det alltid kommer mycket ungdomar de två sista dagarna. I år har vi redan fått göra flera beställningar av dräkter, efterfrågan har varit ovanligt hög.

Populärast i år ser ut att bli polisuniformer och den svartvit-randiga tjuvdräkten. Annars är det inte lika många färdiga paket som säljs utan de plockar ihop olika detaljer och gör sina egna dräkter.

– Vi har uppmärksammat att kunderna bygger sina egna serier. Vi har sålt mycket vapen, masker och peruker. Något som aldrig verkar försvinna är scream- maskerna och afroperukerna, säger Fredrik Edh samtidigt som han skyndar sig iväg in på lagret för att fortsätta arbeta.

Horribel uppvärmning

Varför inte värma upp inför festen med att bli riktigt, riktigt skraj? Ingenting är lika mysrysigt som att kura ner sig i soffan och bli helt livrädd under kontrollerade former. Här får du ett gäng tips på filmer och spel som skrämmer skiten ur ungredaktionen.

Fruktansvärda filmer

The Ring

Ungdomar hittar ett läskigt videoband. När de tittat på det ringer telefonen och en röst viskar "seven days". Efter sju dagar är ungdomarna döda. Du kommer aldrig att tycka att små flickor med långt hår är oskyldiga små varelser efter denna rulle.

Låt den rätte komma in

Vinter i en stockholmsförort i början av 1980-talet. En serie otäcka mord inträffar och de har en gemensam nämnare: Offren har tömts på blod. Samtidigt flyttar en flicka, Eli, in i grannlägenheten till 12-åriga Oskar. De blir vänner, trots Elis märkligheter. Hon verkar inte frysa, hon går bara ut på natten och efter varje nytt mord har hennes hud en annan lyster.

Exorcisten

En riktig skräckklassiker från 1973 som har skrämt slag på generationer. Den handlar om en framgångsrik skådespelare, Chris, som bor tillsammans med sin tolvåriga dotter. På senare tid har det börjat höras konstiga ljud från vinden. Chris skyller det på råttor. Men dottern Reagan börjar bete sig mer och mer underligt. Hon ska snart utvecklas till en av de otäckaste ungarna i filmhistorien.

When a stranger calls

Jill Johnson går på high school och istället för att gå på fest med sina kompisar så blir hon tvungen att vara barnvakt till två barn från en mycket rik familj. Huset ligger långt uppe i skogen. När Jill först kommer dit är allt lugnt och behagligt, men det dröjer inte länge innan hon får ett samtal från en okänd man. Samtalen fortsätter och det blir bara värre och värre.

Spöklika spel

Alan Wake (Xbox 360)

Alan Wake är en författare med skrivkramp. För att komma igång med nästa roman åker han på semester tillsammans med sin hustru. Men efter att hon rövats bort under mystiska omständigheter början en nedåt gående spiral. Alan Wake dras in i en mardröm full av galna yxmördare. Vad är verklighet och vad är fantasi? Alan kan inte längre hålla i sär sitt eget liv och sina romaner.

Amnesia: The Dark Descent (PC)

Det är 1800-tal. En man vaknar upp i ett förfallet, preussiskt slött. Han minns ingenting, förutom att han är jagad. Det är det enda han vet, och att han måste fly, tills han hittar en lapp från sig själv. Han har avsiktligt raderat sitt eget minne. Resan bakåt, in mot slottets djupaste, tar sin början.

Fatal Frame II: Crimson Butterfly (Playstation 2)

Två tvillingsystrar, Mio och Mayu, lockas in i skogen av blodröda fjärilar. Insekterna för dem till en övergiven by, långt in mellan träden. Snart inser de båda tvillingarna att byn bär på en förbannelse och att den äldre av de två systrarna kommer att tvingas att kväva den yngre under en urgammal ritual.

Alone in the dark (Xbox 360, PC, Playstation 2 och 3, Wii)

Edward Carnby lever vanligtvis på 1920-talet. Men plötsligt befinner han sig högst upp i en av New Yorks moderna skyskrapor. Samtidigt som världen rämnar, kämpar Edward med sin minnesförlust och dessutom jagas han av demoner. Han är helt ensam i en mörk och kaotisk värld.

Kusliga kostymer (på en kvart)

Har du helt glömt bort att fixa en utklädnad? Eller har småsyskonen lagt beslag på spökidén och använt upp alla vita lakan? Ungredaktionen har tagit fram några enkla dräkter du kan fixa ihop med saker du har hemma.

Mumie

Du behöver:

*Toapapper

*Hårspray

*Lim eller tejp

Nöden har ingen lag, därför borde du ha minst en toarulle liggandes hemma. Ta hjälp av en kompis och du blir klar på nolltid. Allt är klappat och klart. Du slipper fundera på frisyren och accessoarer!

För att få pappret att sitta kvar kan du fästa det med lite lim eller tejp. Papper går lätt sönder, förstärk det med lite hårspray så går inget snett. Skulle toapappret ta slut fungerar det självklart lika bra med bandage.

Robot

Du behöver:

*Aluminiumfolie

*Kartong

*Sax

*Lim eller tejp

Finns det något bättre än en robot? Förutom att det går att göra vilken sorts robot man vill, så går det på några minuter att bli klar. Är du orolig för att inte ha de rätta stegen på dansgolvet? Checka in robotdansen på youtube och släpp loss.

Ruggigt tugg

Enda gången på året du inte behöver bry dig om att maten ska se aptitlig ut. Tvärtom. Desto äckligare, ju bättre! Tänk insekter, blod och naglar och du är hemma med din kulinariska skräckmåltid.

Alkoholfri spökbål

Ingredienser:

*Fruktsoda

*Svart karamellfärg

*Frusen frukt och bär*

Isbitar

Någon dag innan du tänker servera bålen är det dags att frysa in frukt, bär och vatten. För en hemskare bål rekommenderas att lägga i plastinsekter i isformen.

Strax före serveringstillfälle blandas fruktsodan ihop med karamellfärgen. Fyll på med isbitar, frukt och bär, tillexempel vindruvor, melon, jordgubbar eller blåbär. Pynta skålen och glasen med mycket spindelväv eller andra spöklika dekorationer.

Avhuggna fingrar

Ingredienser:

*Grillkorv eller prinskorv

*Ketchup

*Mandel

Börja med skålla mandeln, alltså doppa den i kokhett vatten så att det bruna skalet lossnar. Dela sedan mandlarna så att den är i samma storlek som en nagel. Ta sedan korven och skär den i lagom fingerstorlek. Skär några streck i korven så att det ser ut som hudveck. Därefter trycker du in mandeln i toppen av korven.

Sist men inte minst: Blodet! Placera ketchupen så det liknar avhuggna fingrar. Kan serveras både varm och kall, som plockmat eller en hel middag.