Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UNG: Dansspäckad slutshow

Många timmar har tillbringats med idéspåning, att göra koreografi, planera och hålla i repetitioner. Men nu börjar det äntligen dra ihop sig till show för Hannes Lemberg och Emilia Lindestam. På måndag slår de upp dörrarna till Söderhamns teater och bjuder på ett riktigt dansäventyr.

Dansen har alltid betytt lycka för Hannes Lemberg och Emilia Lindestam, så när det under deras tredje år på gymnasiet blev aktuellt att starta ett stort examensarbete var det självklart för dem att en dansshow skulle bli deras slutprojekt.

– Vi var med på vår första dansföreställning när vi var nio år, och ända sedan dess har vi väntat på att få sätta upp vår egen, så nu kör vi när vi får chansen! berättar Emilia.

De båda fastnade för dansen redan som små.

– Dans är roligt för det är både konst på ett sätt och en tävlingsform på ett annat sätt. Det är också bra träning och ett sätt att uttrycka sig på. Man får sätta rörelser på det man känner, säger Hannes.

Temat för showen är årstider. Man får följa två vänner under ett år, och se hur deras relation förändras med tiden.

– Budskapet är att visa att man måste ta vara på dem man har kring sig, för tiden går fort och det är lätt att glida ifrån varandra, förklarar Emilia.

Från början var idén att sätta upp en musikal som redan finns, men det trodde de skulle bli svårare.

– Då måste man ju härma koreografi, rekvisita, kläder och allt sådant. Temat vi valde kändes ganska fritt och öppet för det vi ville göra, fortsätter hon.

Arbetet med showen har de upplevt som hårt, men roligt. Men från början var inte en självklarhet att de skulle få driva projektet tillsammans.

– Vi visste inte om vi skulle få göra det ihop eftersom vi går på olika skolor, men efter mycket tjat på våra rektorer fick vi dispens, berättar Hannes, och förklarar också att det är mycket tack vare Bumpy Feet-lokalen i Söderhamn som de har lyckats samarbeta så bra med projektet.

– Det är vår gemensamma mötesplats där vi kan träffas och ha våra repetitioner. Utan den hade det varit mycket svårare, fortsätter han.

Lärarna bedömer slutprojektet individuellt. Eftersom Hannes och Emilia går på olika skolor kan de inte göra allt arbete tillsammans.

– Vi har gjort koreografin själva. Eftersom vi har utsatt tid för examensprojektet i skolan så har vi jobbat med de nummer vi gjort individuellt då. Några danser gjorde vi tillsammans, vilket var mycket lättare. Man kör inte fast lika lätt när man är två som hjälps åt, berättar Emilia.

Sammanlagt har de involverat 34 dansare från dansklubben Bumpy Feet, inklusive dem själva. På grund av det stora antalet medverkande har de stött på en del problem längs vägen, bland annat att få fram repetitionstider när alla kan.

– Det är mycket med skola för många av oss nu. Därför har det varit svårt att hitta tider, säger Hannes.

– Men det har fungerat ganska bra trots att vi är så många, dansarna är skärpta och engagerade! Man ser verkligen dansglädjen hos dem, det är det bästa med hela projektet, säger Emilia.

Efter showen och gymnasiet vill båda fortsätta med dans. En gemensam dröm är att komma in på Balettakademin i Stockholm och sedan kunna försörja sig på dansen. Men än så länge ligger krutet på slutshowen, som de vill göra så bra som möjligt.

– Vi har ju aldrig gjort något likt det här förut, inte i den här storleken i alla fall. Det är ett stort steg för oss! säger båda.