Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undrar om Reinfeldt fick någon spikmatta

/

Nu är det nästan en vecka sedan julen dansades ut och elljusstakarna försvann från fönstren.

Annons

Samma dag som många traditionsenligt packade undan pyntet kunde man läsa i tidningen att Handelns utredningsinstitut hade jämfört sina önskelistor med verkligheten och summerat årets julhandel.

Innan jul bedömdes det att julhandeln skulle slå rekord. Igen. Låg ränta och sänkta skatter fick tidigare nämnda utredningsinstitut att förutspå en treprocentig ökning för detaljhandeln, i jämförelse med året innan. I klartext beräknades det att svenskarna skulle spendera smått otroliga 61,3 miljarder inför julen.

Och med facit i hand verkar det nu som att julhandelns ökning kan ha blivit ännu större än de där tre procenten. Den sammanlagda julhandeln kan ha landat på över 62 miljarder.

Men det var inte bara skattesänkningar till redan välbeställda som låg bakom den där prognosen. Handlarnas representanter sade även att hushållens optimism låg bakom deras förhoppningar på julhandeln. Man kan ju undra hur hoppfullheten såg ut hos de hushåll där någon blev utförsäkrad vid årsskiftet? Eller hur mycket optimism som finns hos de 156 öppet arbetslösa ungdomarna (under 25 år) i Söderhamns kommun?

En av de varor som hårdlanserades inför jul var spikmattan. Den blev årets julklapp eftersom den ansågs vara representativ för vår tid. En sak som passar väl in i en stressig vardag, där många saknar både tid och energi för att träna. En kvart med plastpiggar i ryggen sägs lösa problemet snabbt och tidseffektivt. Visst är det väl ett tecken i tiden att en pryl som erbjuder hastig avslappning och påstås minska stressen blir årets julklapp ett år när klyftorna i samhället är större än på mycket länge?

Faktum är att spikmattan påminner om regeringens så kallade arbetslinje. Det kanske låter bra till en början, när svåra problem får enkla lösningar som levereras inlindade i elegant retorik. Men när man tittar närmare tycks det nästintill omöjligt att bevisa om experimentet har medfört några positiva effekter.

Huruvida spikmattan har medicinska eller enbart placeboeffekter är omdebatterat. Mer logiskt att det som uppnås när människor bollas mellan olika system mest av allt blir en placeboeffekt för ekonomin. Sjuka och arbetslösa försvinner inte för att någon annan betalar för dem. Det som ser bra ut i någons statistik gör inte att problemen löser sig själva. De sjuka blir inte friska med önsketänkande det var nog inte särskilt många varslade som fick ett nytt jobb av tomten, hur snälla de än varit under året.

Lite undrar jag om Reinfeldt fick någon spikmatta i julklapp. Kanske är det precis vad han skulle behöva för att få koppla av en stund från den dystra verkligheten med skenande arbetslöshet, bräcklig allians och en pressekreterare som inte tänker innan han uppdaterar?

Om han inte fick någon kan han ju alltid passa på att besöka Blocket eller Tradera, där det finns rätt gott om spikmattor att fynda just nu.

Tillsammans med ytterligare några tusen oönskade och utsorterade julklappar.

 

Mer läsning

Annons