Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undrar ni varför Sverige sjunker som sten på pressfrihetsindexet? Uppträdandet hos politiker i Söderhamn är en del av svaret

Birgitta Hübinette som hoppat av SPI i kommunfullmäktige i Söderhamn för att sitta med Sverigedemokraterna fortsätter att skapa rubriker.

Nyhetsreportern Mathilda Svensson på Kuriren fick under fullmäktige i måndags veta Birgitta Hübinette tänkte polisanmäla Svensson. Bakgrunden är att Svensson gjort sitt jobb och ringt Hübinette för att få vetavarför hon inte var kvar under förra fullmäktigemötet. Hübinettes frånvarogjorde att LOV inte införs i Söderhamn. Hübinette ville då inte svara på frågor utan räckte över telefonen till en SD-kamrat.

Läs mer: Hotad med polisanmälan för att jag gjorde mitt jobb

Att hota en reporter med polisanmälan är både uppseendeväckande och en del i ett mönster. Syftet är att skrämma och göra rapportering så obehagligt som möjligt för att därigenom påverka rapporteringen. Tyvärr är det här alldeles för vanligt. En tredjedel av journalistkåren uppger att de blivit hotade.

De växande hoten mot journalister gör också att Sverige tappar tre placeringar i pressfrihetsindexet och sjunker från en femte till en åttonde plats. Det är något att ta på allvar.

Hübinette kamperar idag med Sverigedemokraterna, ett parti vars riksdagsledamot Linus Bylund nyligen på twitter skrev om journalister; ”Ni är och förblir nationens fiender”. Det är inte journalisterna ellerjournalistiken som är nationens fiende för att använda Bylunds hårda språk – utan de som använder hot eller andra skrämselmedel mot journalister. Det gäller oavsett vilket parti man tillhör eller vilken annan gruppering det gäller.

För Daniel Persson, SD:s gruppledare i Söderhamn, så har turerna med Hübinette blivit en utmaning. När LOV-skolket inträffade försökte Persson markera avstånd genom att påpeka att Hübinette formellt sitter på ettSPI-mandat även om hon lämnat SPI och välkomnats med en ”Heja Jimmie”-tröja.

Läs mer: SD-skolk ställde Söderhamn utan LOV

Värvningen av Hübinette blev nog inte riktigt somSverigedemokraterna hade hoppats. Frågan är vad som händer nu för att Persson ska få distans, ska fullmäktigesalen ommöbleras igen så att Hübinette rent fysiskt inte får sitta med SD?