Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undervisning på elitnivå

Markus Pettersson, tenoren från Rengsjö, har en musikalisk skolning som är minst sagt gedigen. Men nyligen fick han en helt ny erfarenhet, då han ledde elever i en master class. På sin gamla hemmaplan i Bollnäs, dessutom.

Under en intensiv eftermiddag drillade Markus Pettersson och pianisten Amanda Elvin esteteleverna på Torsbergsgymnasiet i ämnet klassisk sång. Det är ingen överdrift att säga att paret Pettersson/Elvin lyckades fånga eleverna på ett rätt effektivt sätt. Med en både lättsam och engagerad ledarstil och en imponerande röstkapacitet fick Markus esteteleverna att ge sig hän i flera både krävande och avancerade sångövningar.

– Jag hade kul, eleverna hade kul, inga tårar, sammanfattar han, med ett brett leende, dagen på estetprogrammet.

– Fast om någon gråter, då kan man ha hittat något bra också, det ska man komma ihåg, lägger han till.

För den som vill närma sig den klassiska musikens kärna handlar nämligen väldigt mycket om att våga släppa fram de riktigt stora känslorna. Det ska Markus snart berätta mer om.

Markus Pettersson och Amanda Elvin hade ett tydligt uppdrag med besöket hos esteterna: Att ge eleverna ett djupare perspektiv inom klassisk sång. Markus, som hunnit bli 26 år och som själv tog examen från estetprogrammet för åtta år sedan, gillade skarpt att få komma "hem" och bjuda på lite av sig själv och sina kunskaper.

– Som jag minns min studietid här så fick man prova på det allra mesta inom musiken, så det är roligt att få erbjuda en djupare inblick i klassisk sång som komplement till det som redan finns.

Det kan möjligen behövas, för den här musiken är inget som kommer "gratis" till den yngre generationen. Eller som Amanda uttrycker det:

– Det är inte så vanligt att man växer upp med klassisk musik idag, så steget att själv börja lyssna och utöva kan kännas ganska stort.

Men vad handlar då klassisk musik om, i väldigt komprimerad sammanfattning? Markus har ett tydligt svar på den frågan.

– Kärlek och åtrå. Rena känslor. Det är vad det handlar om. Precis som i alla konstformer för övrigt, det är ett universellt språk.

Markus, som just nu studerar första årets Masterutbildning vid Operahögskolan i Stockholm har klart för sig vad han ska göra i sommar, den kommer till stora delar att tillbringas vid Läckö slott, där han har en roll i årets sommaropera.

Om du tittar framåt 10-15 år – vart står du då inom musiken?

– Jamen då är jag ju som bäst! En fortfarande ung dramatisk spinto-tenor i toppform som har världen under mina fötter. Till och med marsianerna köper mina skivor.

Markus skrattar, gott, men understryker samtidigt att han på allvar siktar mot att bli just det han precis uttryckt på ett skämtsamt sätt: bäst.

– Men det är en lång väg dit. Vid ungefär 35 års ålder kan jag kanske börja tjäna pengar på sången, om jag får chansen att komma in i yrket. Det är en labyrint, och lite av ett moment 22 att lägga så mycket tid och kraft på något som ligger i framtiden. Men om man brinner för det man gör, så håller man ut. Det viktigaste är att satsa, och det gör jag. Sedan får vi se vart det landar.

Vilket är det viktigaste rådet du har att ge till unga musiker och sångare?

– Att våga stå för det man gör och att vara självsäker. Det är det mest grundläggande både inom sången och livet. Det gäller att våga ge av sig själv. Det kan låta väldigt simpelt … det är såklart inte så, men raka skott och ihärdighet tror jag man kommer långt på.