Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undervisning möjlig på distans

Undervisning på distans med hjälp av datorer ska ge elever i Nordanstig möjlighet till modersmålsundervisning i Nordanstig.
– Senast i början av nästa termin ska det här vara i gång, säger John-Martin Forsman, rektor på Bergsjö Centralskola.

Annons

Nordanstigs kommun har inte haft möjlighet att erbjuda sina elever modersmålsundervisning. Ett samarbete med Språkskolan i Uppsala ska kunna lösa kommunens problem med brist på modersmålsundervisning. Undervisningen kommer kunna hållas på distans, med lärare i Uppsala som undervisar med hjälp av datorer.

– Eleverna och lärare är uppkopplade på datorer och kommer kunna se och prata med varandra. Den här tekniken blir en väldigt stor tillgång och vi får möjlighet till många olika språk, säger John-Martin Forsman.

Med hjälp av distansundervisningen kommer eleverna kunna befinna sig på flera olika orter och ändå få sin undervisning. Regeringen har skrivit ett förslag på hur undervisning på distans ska regleras. I förslaget som är ute på remiss förelås det att även modersmålsundervisning ska innefattas i förslaget. Det innebär att skolor kan få möjlighet att bedriva modersmålsundervisningen på distans. Om det inte finns någon lämplig lärare inom kommunen eller om elevunderlaget är otillräckligt ska skolor få erbjuda undervisningen på distans i stället.

– Vi pratade med Skolinspektionen angående de här planerna när de var här. Och de säger okej till det, säger John-Martin Forsman.

Ljusdals kommun arbetar redan mot Språkskolan i Uppsala och enligt John Martin Forsman är det ett upplägg som fungerar väldigt bra.

– Det kommer bli mer strukturerat och effektivt än tidigare. Vi kommer försöka tillmötesgå alla. En stor fördel är att eleverna inte behöver vara på samma ort för att få undervisning, nu har vi ett par elever här och där som är i behov av undervisning i något språk, säger han.