Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underskott för kommunen

Ovanåkers kommun räknar med ett underskott 2011 på fem miljoner kronor. Det kom fram när ekonomichefen Nils-Erik Nilsson gick igenom delårsrapporten för årets första åtta månader med kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Kommunens intäkter minskade med 1,5 procent under årets åtta första månader. Bland annat har befolkningsminskningen lett till fem miljoner kronor mindre i intäkter för kommunen, redovisade Nils-Erik Nilsson.

Skakigheten på finansmarknaden gör att kommunen även överväger att göra en nedskrivning på placeringar med 5,8 miljoner.

Kommunfullmäktige antog också de nya planeringsförutsättningarna för budget- och verksamhetsplan åren 2012-2014 och även här varnade kommunalrådet Yoomi Renström (S) att den förändrade världskonjunkturen kan bidra till förändringar.

– Vi får hålla tummarna för att det inte blir värre ute i världen, sade hon bland annat.

Björn Mårtensson (C) tyckte planeringsförslaget för budget- och verksamhetsplan var bra, men det gäller också att innehållet blir bra. Förra året fick Ovanåkers kommun en hel del pengar från staten, som hjälpte upp det årets budget.

Kommunfullmäktige antog också översiktsplanen för vindkraft, Vindkraft och stora opåverkade områden. Kvar blir fem områden som kommunen tycker är lämpliga i framtiden för vindkraft och som Ljusnan har redogjort för tidigare.

Under måndagskvällen informerade Thomas Zetterqvist om verksamheterna vid OKAB näringsliv AB, Alfta industricenter AB och det nybildade Helsinge Net Ovanåker. OKAB näringsliv är ett bolag som kommunen äger helt och Alfta industricenter är ett dotterbolag till OKAB näringsliv.

Helsinge Net Ovanåker redovisar nu ett plus på 400 000 kronor, men genom förändringar i organisationen tror Thomas Zetterqvist på ett 0-resultat första året.

Åren 2012-2014 hoppas man kunna göra investeringar på 13-15 miljoner när det gäller utbyggnad av datanätet via fiber.