Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskor vill ha kvar Fia: "Nu riskerar vi att snuvas på vår frihet"

Att Fia-avtalet slutar gälla i december är inget som välkomnas bland undersköterskor. Vi har träffat tre som är starkt kritiska till att avtalet förvinner. De är oroliga för att många kommer att söka sig till andra städer och att Söderhamn kommer få ännu svårare att rekrytera folk till vårdyrket.

De sitter och samtalar runt köksbordet. På grund av att lönerna nu håller på att sättas och att de vill undvika diskussioner på jobbet vill de vara anonyma. Vi kallar dem för Lena, Åsa och Anna.

De jobbar som undersköterskor och håller alla med om att Fia-avtalet behöver uppdateras, men att det är viktigt att behålla för att Söderhamn ska vara attraktivt att jobba i.

– Fia har vägt upp den relativt dåliga lönen. Nu riskerar vi att snuvas på vår frihet, säger Lena.

– Man får nog smaska på lönen rejält om man ska få folk att stanna, säger Anna.

Som det är idag sätter undersköterskorna själva sina scheman och kan anpassa arbetstiderna utifrån sin livssituation. Om Fia försvinner pratas det om att man ska återgå till fasta traditionella scheman.

– Jag tycker det handlar om arbetsmiljö att ha inflytande över sitt schema. Jag tror att det här kan leda till att fler går in i väggen, säger Åsa.

– Det kommer att bli ännu svårare att locka unga till vårdyrket nu. Om man till exempel är småbarnsförälder är Fia perfekt, säger Lena.

Läs också: Avtal för vårdanställda omförhandlas

Man behöver inte åka långt för att hitta kommuner där det erbjuds högre löner för undersköterskor.

– Jag är rätt säker på att många kommer att söka sig till Bollnäs. Jag har själv börjat titta åt det hållet, säger Anna.

De är alla besvikna på hur den här frågan har skötts. Enligt dem blev de lovade fyra olika förslag att ta ställning till. Till slut blev det bara ett, och det förslaget var Kommunals medlemmar missnöjda med och nu är tanken att man i stället ska gå över till ett centralt kollektivavtal. En av de största anledningarna till att de tackade nej var att timbanken, där injobbade timmar lagras, skulle krympa från 200 till 30 timmar.

– Jag tror inte att de förstår hur mycket timbanken betyder för oss som jobbar, säger Anna.

Just nu känner de inte att det finns någon ljusning i arbetssituationen och de har heller inte fått något stöd från arbetsgivaren.

– Vår chef sa att vi fick skylla oss själva när vi tackade nej till förslaget som kom. Nu får vi räkna med traditionella scheman, säger Lena.

De betonar att arbetsbelastningen för en undersköterska är väldigt hög och att det hela tiden förväntas att de ska göra fler saker. Om det inte vore för deras vilja att göra något bra för en annan människa skulle de alla letat nya jobb för länge sedan.

– Jobbet och de boende är som ens andra familj, men nu är det klart att frågan om man ska stanna kvar maler i huvudet. Det är lätt att sitta på kontoret och bestämma och sedan gå hem fredag klockan fem. Så fungerar de inte för oss. Vi måste alltid jobba, säger Anna.

Strejk är inte ett alternativ för undersköterskor eftersom det drabbar de boende. Alla tre känner sig maktlösa och vet inte hur de ska göra för att påverka.

– Men skulle önska att politikerna kunde komma ner, byta om och jobba i en vecka. Inte bara svischa förbi i korridoren, säger Åsa.