Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskor på utbildning – kräver att Margot Wallström agerar i Fikru Maru-fallet

Undersköterskor ordnar själva egna utbildningsdagar. I år fick de bland annat lyssna på föredrag om den fängslade Hudikläkaren Fikru Maru.

En av arrangörerna för utbildningsdagarna är Maggan Lagerqvist. Hon jobbade på samma avdelning som Fikru Maru, hjärtläkaren som sedan tre år suttit fängslad i Etiopien.

Läs mer: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

– Jag jobbade med Fikru Maru . En helt fantastisk människa som såg alla på avdelningen. Vi saknar honom mycket, säger hon.

Därför var en av föredragshållarna hudikläkaren Margareta Sidenwall som berättade om Fikru Maru-fallet.

– Jag tror alla som är här på utbildningen har skrivit på ett upprop som vi ska skicka till utrikesminister Margot Wallström och Etiopiens ambassad. Vi frågar varför inget händer och varför det tar så lång tid att få honom ut ur fängelset, säger Maggan Lagerqvuist.

Utbildningen pågick under två dagar i Hudiksvall med många föredrag för de 130 undersköterskor som är på plats, i ämnen som ligger nära deras vardag.

– Det är jätteintressanta dagar. Jag arbetar på IVA i Gällivare och tar hand om de sjukaste. Det är vi undersköterskor som jobbar allra närmast patienterna och under de här dagarna lär vi oss också mycket av varandra, säger Marie Palm.

Undersköterskor har ingen fortbildning jämfört med till exempel läkare. 1984 startade därför undersköterskor på eget intiativ utbildningsdagar som sedan har flyttats runt till olika orter i Sverige varje år.

– Det var två år sedan vi tog över stafettpinnen. Det tar lång tid att arrangera och mycket av arbetet görs på fritid även om vår arbetsgivare också ställer upp med arbetstid, säger Maggan Lagerqvist, som är en av sju personer som arrangerat utbildningsdagarna.

En av de som deltar från Sundsvalls sjukhus är Maria Öberg.

– Jag tyckte att fördraget om the flying doctors i Australien var intressant. Jag kände igen mycket av patienternas behandling i flygplanet.

Det fanns också ett 15-tal utställare av sjukvårdsutrustning på plats.

Läs mer om Fikru Maru här.