Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskor känner sig oroliga

Undersköterskorna vid Nickelns korttidsboende i Los känner sig förnedrade efter socialchefens uttalande om nya sparförslag.

Annons

På Nickelns korttidsboende vid Furugården i Los ligger sjukskrivningarna på 18 procent. De tio anställda har svårt att se hur den siffran ska kunna minska med hjälp av besparingar.

– Ingenting får ju kosta pengar längre. Vi ser inget hål som de kan ta pengar ifrån eftersom det inte finns några, säger Marie Persson, undersköterska vid boendet.

Omsorgsförvaltningen i Ljusdals kommun har dragits med tuff ekonomi i flera år och under 2014 behöver kostnaderna minska med minst nio miljoner kronor. Varje verksamhet ska effektiviseras med två procent, är förslaget till nämnden.

Exakt vad som ska göras för att banta ner kostnaderna ska utredas av respektive enhetschef. I effektiviseringsplanen finns flera nya chefstjänster inräknade som en ytterligare, men nödvändig kostnad.

– Vi ser inte att det blir en förbättring av att anställa fler chefer. Det gör inte vår arbetsmiljö bättre, säger Sara Cedenman, anställd vid Nickelns korttidsboende och som har arbetat i över 30 år inom vården.

I en insändare i torsdagens tidning skriver undersköterskorna att de känner sig förnedrande över Marita Wikströms, chef för omsorgsförvaltningen, uttalande om att stressen inte beror på att de är för lite personal och att fler chefer löser problemet.

– Stressade? Jag har då aldrig sett att Marita varit här och sett hur vi har det. Jag undrar vad hon grundar det på. Vi behöver ju fler händer för att hinna göra det vi ska göra, säger Marie Persson.

– Jag tror inte de vet vad jobbet innebär. De kanske tror att vi sitter och myser och dricker kaffe. Men det läggs ett stort ansvar på oss i dag, säger Sara Cedenman.

Genom åren har arbetsuppgifterna förändrats. Dagens arbetsuppgifter kräver en hel del administration i form av dokumentation av genomförandeplaner och riskanalyser, förutom de dagliga kringsysslorna. Däremellan ska personalen ge kunderna omvårdnad och svara på samtal från anhöriga.

Som arbetssituationen ser ut i dag har undersköterskorna redan för lite tid för kunderna. Vid senaste mötet med Furugården fick de anställda veta att 350 000 kronor ska sparas – besparingar som redan har börjat. Personalen har blivit ombedd att inte ringa in vikarier lika ofta, samt sätta in dem på färre timmar.

Marie Persson, Jennie Eriksson, Helén Berg och Sara Cedenman på Nickelns korttidsboende är oroliga för att tjänster på boendet ska försvinna.

– Eller att vi blir färre och blir utan vikarier, säger Sara Cedenman.

– Vi känner inte att vi räcker till i dag och kan inte ge kunderna det mest självklara. Det är frustrerande, säger Marie Persson.