Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterska som läkare?

Ett larm om psykologbrist har enligt tidningen utgått och divisionschefen Berit Fredricsson tycker inte att det är anmärkningsvärt eftersom vårt landsting ligger på riksgenomsnittet.

Mindre än varannan hälsocentral har tillgång till psykolog, anställda eller på annat sätt. Hon hänvisar till psykosociala team som hälsocentralen remitterar till. Så vitt känt finns dessa team redan på hälsocentralerna medan den centrala konstruktionen ”Psykosocial hälsa” upphör 30/12. Efter detta datum blir det än mer upp till varje hälsocentral att avgöra vilka personalkategorier man vill anställa och hur man vill satsa på psykisk hälsa.

Enligt Berit Fredricsson tycks det inte vara avgörande vilken kompetens man erbjuder. Psykologer med fem års akademisk utbildning eller personal med kortare utbildning och snabbutbildning i varumärket KBT (ett paraplybegrepp som rymmer flera hundra olika metoder och högst varierande teoretiska underlag). Kanske man kan tillämpa samma resonemang på andra vårdgrenar, undersköterskor med vidareutbildning i stället för läkare?

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer är det i första hand psykologiska behandlingsmetoder som rekommenderas för den stora patientgruppen inom primärvården, ångesttillstånd och depression av måttlig art. Många patienter uppfattar, med rätta, psykologer som bäst utbildade för att behandla dessa tillstånd. Beträffande psykoterapi, som Socialstyrelsen anser vara en verksam behandlingsform, har det hittills varit möjligt att få genom privata psykoterapeuter även om det varit mer sparsamt det senaste året. Hur det blir efter att den centrala ”Psykosocial hälsa” försvinner är det ingen som vet. En kvalificerad gissning är att det om några månader blir en än mer sällsynt psykoterapi eftersom det ännu är få legitimerade psykoterapeuter på hälsocentralerna.

Med mindre av tidskrävande behandling och snabbutbildad personal blir det förstås lättare för landstinget att nå sina mål, fler besök och kortare kötider till lägre kostnader. I stället för mer resultatinriktade och kvalitativa mål, det vill säga mått på framgångsrik behandling, nöjda och friskare landstingsmedlemmar.

Per Blom

psykolog (KBT)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel