Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underskatta inte pensionärerna

Ett skatteförslag till regeringen berörs bara i förbigående och man aviserar krav på avveckling av skattemässiga orättvisor/negativ särbehandling av pensionärerna.

Än en gång har pensionärernas berättigare krav om avveckling av skatteorättvisorna lyft fram. Ett skatteförslag till regeringen berörs bara i förbigående och man aviserar krav på avveckling av skattemässiga orättvisor/negativ särbehandling av pensionärerna. SPF:s skatteförslag till regeringen berörs i förbigående och aviserar "även en försiktigare variant som är väl anpassad till dagens finansiella kris".

Förbundsordföranden Karl-Erik Olssons kommentarer i Veteranen andas den drivne politikerns lite mästrande attityd. Sedan en lite beskäftig förklaring av hur och varför medel överförts från AP-fonderna till statsbudgeten. Underskatta aldrig medlemmarnas kunskaper och förmåga att se och förstå även ekonomiskt/politiska sammanhang.

Den "försiktigare variant" som aviseras inger oro över att förslag till ändring av skatteskalorna för pensionärer – så att de blir desamma som för löntagare – kommer att innebära större lojalitet mot och hänsyn till regeringen än till pensionärerna. Drar denna slutsats dras då SPF antydningsvis anser att PRO:s krav på ändrade skatteskalor för pensionärer är "alltför långgående och orealistiska". Det finns en uppenbar risk att SPF:s roll som intresseorganisation underordnas lojalitet mot politiska meningsfränder/partikamrater.

Den nyliberalt dominerade alliansregeringen och "pensionärspolitiken", som rättfärdigar negativ särbehandling av landets pensionärer, måste samtliga pensionärsorganisationer gemensamt, aktivt och kraftfullt motverka. SPF under förbundsstyrelsen, distriktsstyrelser och lokala föreningar bör tillsammans med PRO och övriga pensionärsorganisationer i gemensam opinionsbildning och samordnade manifestationer hävda pensionärernas krav. Detta utan att snegla på partipolitikernas förväntan att organisationernas företrädare skall vara "politiskt korrekta" det vill säga partipolitiskt lojala.

Pensionärerna behöver i dag rakryggade och målmedvetna företrädare med stor integritet, utan dubbla lojaliteter. SPF ska företräda sina medlemmars intressen "sociala och ekonomiska" och motverka diskriminering, allt enligt gällande stadgar. Hög tid att manifestera samordnade krav på avveckling av den negativa särbehandlingen.

Folke Lundbäck

medlem i SPF och PRO

förutvarande ordförande SPF Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel