Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlig förhandlingsordning i Bollnäs kommun

Av Ljusnan den 24 oktober framgår att förhandlingarna om besparingar inom skola och förskola slutade i oenighet på fredagen.

Annons

Jag och andra skolpolitiker får mail och telefonsamtal från upprörda föräldrar och lärare. Inte undra på det. Det talas upprört om ”slakt av skolan”.

Det är nämligen inte politikens förslag som förhandlats, utan förvaltningens. Det är en helt underlig förhandlingsordning i Bollnäs kommun där politiken ställs helt offside.

Vid arbetsutskottets sammanträde behandlade vi budgetförslaget. Vi strök en rad föreslagna neddragningar – till exempel nedläggning av öppna förskolan på Familjecentrum och familjedaghemmet Natt och dag, liksom allergiförskolan i Björktjära.

Naturligtvis vill vi inte heller avgiftsbelägga skollunchen på gymnasieskolan med 500 kronor per år och elev. Effektiviseringar av verksamheten får dessutom inte gå ut över lärartätheten. Vi skall även fortsättningsvis ha som mål 8 lärare per 100 elever.

Inget av dessa förslag skulle bli verklighet enligt arbetsutskottet. Det fanns en bred enighet mellan majoritet och opposition.

Inget av detta fick protokollföras som arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden! Jag protesterade men fick inget gehör.

Den rätta ordningen skall naturligtvis vara att arbetsutskottet lägger förslag till nämnden och det är dessa förslag som sedan förhandlas innan nämnden sammanträder.

Nu har ledningen beslutat att dra ur budgetärendet vid nämndens sammanträde på tisdag. Vi kommer alltså att tvingas vänta ytterligare en månad på beslut och hålla personal, föräldrar och elever i ovisshet under ytterligare tid.

 

Anders Bergsten (KD)

Andre vice ordförande BUN

Mer läsning

Annons