Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underhållet av Bergsjö hotell eftersatt – byggnadsinspektör kräver åtgärder

För 120 år sedan byggdes Bergsjö hotell i tidstypisk sekelskiftesstil. Men underhållet är eftersatt och Nordanstigs byggnadsinspektör vill nu se att detta åtgärdas.

Vid en vandring längs Storgatan i Bergsjö i mars konstaterade byggnadsinspektör Jessica Forsström att flera byggnader är illa underhållna.

Ett av dessa är Bergsjö hotell, som bytte ägare 2012 .

Läs om fjolårets ansökan om att få bygga om hotellet och om vad stadsarkitekten anser om eventuell ombyggnad av huset .

– Det rosa huset på Storgatan 6 är redan ett ärende. Men det finns flera vackra byggnader som inte alls hålls i skick och som många funderar över och kommenterar, säger Jessica Forsström.

Hon har nu skickat brev till ett par fastighetsägare i centrala Bergsjö.

– Jag plockade ut de hus jag tycker är viktiga markörer, vilket också gör att det påverkar fler människor. Exempelvis hotellet, som ligger mitt i Bergsjö, i blickfånget.

Med hänvisning till plan- och bygglagens kapitel 8 och § 14, där det föreskrivs att byggnadsverk ska hållas i vårdat skick , har påpekanden om att åtgärder behöver vidtas skickats.

– Vi har dock inte fått till någon kommunikation när det gäller hotellet, säger Jessica Forsström, som nu överlämnar ärendet till byggnadsnämnden, där det tas upp den 27 maj.

– Hotellet är en speciell byggnad för Bergsjö, där behövs åtgärder. Om det inte sker kan det bli ett föreläggande kombinerat med vite.

Läs mer om Bergsjö hotell .

Finns det fler hus där det kan bli samma krav?

– Ja, jag har många hus på en lista.

Blir det hus i hela Nordanstig?

– Det ska ju vara rättvist. Men de här ärendena tar tid och kraft, och kravet på underhåll är större om det är viktiga byggnader, eller om de ligger i detaljplanerade områden. Där handlar det om utseende, och vad det skickar för signaler.

Kommunen äger också ett rosa hus, i Sörfjärden, med eftersatt underhåll – vad tänker du om det?

– Det finns också på min lista.

Ägaren till Bergsjö hotell vill inte kommentera saken.