Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underhållande fotboll

På tisdagskvällen gästades Åvallen i Harmånger av ett unikt besök. I en vänskapsmatch mötte Nordanstig, FC Johansen från Sierra Leone. Ett lag som började spelade på grusvägar, men vars liv förändrades totalt på grund av ett motto: jaga drömmen.

FC Johansen är ett speciellt lag. Inte bara för att de har rest från Afrika och Sierra Leone eller att spelarna har träffat David Beckham och Zinedine Zidane. Nej, FC Johansen är speciellt av en annan anledning.

Det hela började för fem år sedan. Isha Johansen och hennes man, norrmannen Arne Birger Johansen, tog ett gäng tio åriga pojkar under sina vingar.

– Varje dag när vi gick till och från arbetet såg vi dem spela. Hela dagarna spelade de fotboll på en plan som inte ens kan kallas plan, säger Isha Johansen som tillsammans med sin man är ägare till det lag som det senaste året blivit så omtalat.

– Det började med att vi gav dem lite pengar för att köpa dricka och mat. Sedan blev det julklappar som innehöll bollar, fotbollskor och annan utrustning. Många av de här killarna kommer ifrån ingenting. Många har haft det svårt och deras vardag har präglats av fattigdom.

Isha och Arne Birger statade så småningom tillsammans med killarna ett fotbollslag, FC Johansen. De första tre åren handlade mest om utbildning. Att hjälpa killarna tillbaka till skolan och skaffa dem trygghet.

Laget har spelat turneringar i bland annat Norge, Madrid och Las Vegas.

Men hur gick det i matchen då?

Jo, FC Johansen bjöd på en fotboll som fotbollspubliken på underhållning och vann 9–1