Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underhåll av fabrikens hjärta

Under hela veckan går produktionen vid Iggesund Paperboard på halvfart. Anledningen till det är ett planerat underhållsarbete. Det är hjärtat i fabriken, sodapannan, som ska ses över. Eller rättare sagt är det en av två stora sodapannor som ska repareras, medan den andra fortsätter att vara i drift.

Ett totalt driftstopp handlar det inte om, men denna vecka kör man med bara en kartongmaskin, vilket innebär att man ligger strax under halva kapaciteten och producerar omkring 500 ton pappersmassa per dygn.

– Sodapannan skulle ha varit pensionerad för tio år sedan. Men på ett vis är det också ett bevis för att man har skött underhållet bra, säger Sten-Allan Östby, informatör vid Iggesund Paperboard

En ny sodapannaär en investering på två, tre miljarder kronor. Förutom att koka massa förser sodapannan fabriken med el och ånga som som ger kraft åt olika processer. Det är inte minst därför den är så viktig för fabriken.

På lördag väntaren sista säkerhetskontroll och utcheckning innan sodapannan tas i drift igen.

– Den startar lite successivt, inte som en rymdraket som sticker i väg direkt, säger Sten-Allan Östby.