Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbarnet växer upp med "Apan"

/
  • Regissören Jesper Ganslandt (vänster) var lätt besviken över att hans skådespelare Olle Sarri inte mådde sämre under arbetet med

Hur går man vidare efter att ha hyllats som underbarn för film ett? För regissören Jesper Ganslandt blev svaret att göra film två precis tvärtom.

"Farväl Falkenberg" var en meditation. Nya "Apan" är ett primalskrik.

Annons

Den 22 januari 2007 sluts boken för "Farväl Falkenberg". Filmen har, trots fyra nomineringar, blivit utan Guldbaggar. Men den har hyllats av kritikerna, blivit en stor framgång på festivaler och fått regissören Jesper Ganslandt att lyftas fram som svensk films nya hopp.
Nu är det dags för Ganslandt gå vidare.
Frågan är bara hur.
- Det var en ganska stor press efter "Falkenberg". Jag väntade länge med att analysera det, men... det var svårt att komma på vad jag skulle göra därnäst, säger Ganslandt.

På frågan om det fanns nackdelar med alla hyllningar svarar han "Absolut!"
- Det är farligt att lyssna för mycket. En rutinerad klippare sade till mig "Du kommer få beröm, men bry dig inte om det". Jag tyckte det lät gubbigt då, men han hade helt rätt.
Jesper Ganslandt flyttade till Danmark, gjorde dokumentären "Filmen jag inte pratar om längre" och skrev två manus - ett förkastat, ett sparat till framtiden - innan han landade i "Apan".
Filmen har premiär på fredag. Olle Sarri spelar huvudrollen som plågad familjefar med, bokstavligt talat, blodiga händer. Och grundtonen ligger mycket, mycket långt från stillheten i "Farväl Falkenberg".
- Det meditativa i "Falkenberg" var en sorts nostalgi över något som var men som gått förlorat. "Apan" är väldigt mycket i det skrikande nuet. Stämningen i "Falkenberg" är sådan att man stannar så länge i den att man slutar tänka på det. I "Apan" är meningen att så snart man känner något eller börjar reflektera - då kommer ett klipp.

tre för Jesper Ganslandt? Kanske ett kliv tillbaka; han säger att han ska röra sig mot det "förföriska", till skillnad mot det stenhårda, brutala i "Apan". Och han är inte främmande för att göra en bred publiksuccé:
- Jag älskar blockbusters. De tre senaste "Harry Potter", allt av James Cameron. Jag skulle gärna göra en stor fantasyfilm, men det är svårt i Sverige. Då blir det nog Hollywood.

Mer läsning

Annons