Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla från Bollnäs vill leda Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson – född och uppvuxen i Bollnäs – är en av fyra som kandiderar om att bli partiledaren Lars Ohlys efterträdare vid partikongressen i januari.

Annons

Vägen till dagens uppdrag i Vänsterpartiets högsta ledning gick via Gävle, dit Ulla Andersson flyttade som 22-åring. Sedan år 2000, då hon blev politiker på heltid som kommunalråd, är hon tjänstledigt från jobbet som förskollärare där. Sex år senare valdes hon in i riksdagen och sitter nu också i paritets verkställande utskott.

Nu kandiderar honom posten som ny partiledare i Vänsterpartiet.

- Partiet behöver en ordförande som kan bygga förtroende, säger hon – och konstaterar att förtroendet är för lågt i dag.

Men det var inte självklart att försöka bli Lars Ohlys efterträdare:

- Det var ett väldigt stort beslut att ta. Men min dotter sa att jag skulle ångra mig om jag inte försökte – och det har hon nog rätt i.

Att vara partiordförande är det finaste uppdrag man kan ha, anser Ulla Andersson.

- Då finns det också större möjligheter att påverka politiken – och det finns utrymme för vänsterpolitik i det här landet.