Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla från Bollnäs vill leda Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson – född och uppvuxen i Bollnäs – är en av fyra som kandiderar om att bli partiledaren Lars Ohlys efterträdare vid partikongressen i januari.

Vägen till dagens uppdrag i Vänsterpartiets högsta ledning gick via Gävle, dit Ulla Andersson flyttade som 22-åring. Sedan år 2000, då hon blev politiker på heltid som kommunalråd, är hon tjänstledigt från jobbet som förskollärare där. Sex år senare valdes hon in i riksdagen och sitter nu också i paritets verkställande utskott.

Nu kandiderar honom posten som ny partiledare i Vänsterpartiet.

- Partiet behöver en ordförande som kan bygga förtroende, säger hon – och konstaterar att förtroendet är för lågt i dag.

Men det var inte självklart att försöka bli Lars Ohlys efterträdare:

- Det var ett väldigt stort beslut att ta. Men min dotter sa att jag skulle ångra mig om jag inte försökte – och det har hon nog rätt i.

Att vara partiordförande är det finaste uppdrag man kan ha, anser Ulla Andersson.

- Då finns det också större möjligheter att påverka politiken – och det finns utrymme för vänsterpolitik i det här landet.