Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf ska leda förlossningsklinik för nya företag

Movexum ska vara som en förlossningsklinik för nya företag i länet.
Med en ordinarie vd på plats ska bolaget synas och höras mer i Gävleborg.

Det är kreativa människor med nya idéer som ska få hjälp att starta företag.

Än så länge finns ingen begränsning när det gäller branscher. Ulf Borbo, som blir vd den 1 september, har tio års erfarenhet från en ny bransch, bredbandsbranschen, men han vill absolut inte utesluta tillverkande industri.

– Vi har flera stora industrier i länet. Där finns en stor kompetens. Jag är övertygad om att det finns många som sitter där med bra idéer som de inte kan omsätta hos sin arbetsgivare.

Dessutom hoppas Ulf Borbo på hemflyttare.

Även om det inte går att jämföra helt med TV-programmet Draknästet, kommer affärsidéerna att granskas av en grupp innan de intresserade antas och får gratis hjälp under tre år.

Det viktigaste är ändå att de som godkänns är engagerade och är villiga att arbeta med affärsidén, säger Ulf Borbo.

– Vi kommer inte att göra jobbet åt dem.

Första halvåret i programmet handlar om att skapa en affärsplan. Andra halvåret ska produkten testas på marknaden. Under två år kan sedan de nya företagen få utnyttja kontorslokaler hos Movexum. De får stöd av affärsutvecklare, till exempel att justera utvecklingsplanen

Movexum startades i november 2008,

– Ambitionen är att ha 20 företag inne. I dag är det åtta. Varje företag borde kunna ge tre–fyra arbetstillfällen, tillsammans 80–100 jobb. Målet är att varje satsad krona ska ge fem tillbaka.

Söderhamns, Hudiksvalls och Gävle kommuner medverkar i projektet, men de personer som antas till programmet kan bo var som helst i länet.

– En av mina uppgifter är att få med fler kommuner, säger Ulf Borbo.