Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Åsgård om mordbränderna i Venjan: "Låter som äkta pyromani"

Samma person kan ligga bakom bränderna i byn Venjan utanför Mora.
Det tror Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.
– Det verkar vara en äkta pyroman, säger han.

Ulf Åsgård sammanställde gärningsmannaprofilen som bidrog till att Lasermannen greps 1992.

Att sex misstänkt anlagda bränder härjat i Venjan-trakten inom loppet av en dryg månad får honom att dra flera slutsatser:

– Att det är ett uppehåll mellan bränderna talar starkt för att det är samma person. Det finns inte två personer i trakten som har ett så varierat behov av att anlägga eld, säger Åsgård och fortsätter:

– Tack och lov har vederbörande nöjt sig med att anlägga brand i förhållandevis mindre farliga objekt och det tyder på att det är äkta pyromani.

KARTA: Här har det brunnit i Venjan

Pyromaner anlägger bränder för att lindra ångest.

De tycker om eld och vill se lågor och "känna värmen".

– Äkta pyromaner tycker om eld och de vill se lågor. Därmed nöjer de sig med det, de behöver inte gå till exempelvis boningshus eller förskolor eller dagis.

Men Enligt Ulf Åsgård är det inte ovanligt att pyromaner söker sig till tomma skollokaler nattetid, när ingen vistas i byggnaderna.

– Det blir en rejäl brasa. Det förekommer ganska ofta att pyromaner anlägger bränder i skolor och förskolor på nätter.

TV: Brandmännen möttes av eldhav

Det finns också oväntade former av pyromani, då pyromaner anlägger bränder där spridningsrisken är stor och människor skadas.

Men avsikten hos pyromanen är fortfarande bara ångestlindring.

– De inser helt enkelt inte vilka konsekvenserna kan bli. De tänker över huvud taget inte. Eldarna anläggs som sagt för att lindra ångesten och det de tänker på är att planera nästa brand.

Ofta finns gärningsmannen eller gärningskvinnan bland folket som samlas vid en brand.

– Har man en serie av eldsanläggelse bör polis och brandkår sätta i gång och videofilma alla åskådare vid brandplatserna., säger Ulf Åsgård.

– I en så liten ort som Venjan är det förhållandevis lätt att förebygga bränder genom grannsamverkan eller liknande som vederbörande som anlägger bränderna får klart för sig att det förekommer. I en så liten ort är det heller inte helt fel att fundera på vilka grannar man har, som är lite udda och ovanliga. Alla pyromaner är inte det, men en hel del.

TV: Venjansbo om skräckhelgen

Åsgård är övertygad om att personen i fråga, om det rör sig om samma gärningsman, finns i trakten.

– De flesta pyromaner jobbar efter enkelhetsprincipen. De åker inte långa sträckor med bil för att anlägga eld någon annanstans i syftet att inte röja sig själva. Så fungerar det inte. Man bor i Venjan eller i närheten och man går ut i närheten, duttar på och känner glädjen i ångestlindringen, säger Åsgård.

MER OM BRÄNDERNA I VENJAN:

TV+TEXT: Dansbanan brann ned till grunden

Branden i Venjansparken sprider oro

Efter misstänkta mordbranden - ny brand i Venjan

Två misstänkt anlagda skogsbränder kring Venjan

Skogsbrand misstänks ha anlagts vid väg

Höjd beredskap på brandkåren efter skogsbränderna