Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UF leder till företagande

Inte nog med att före detta UF-företagare i högre utsträckning startar företag som vuxna. Deras företag går också bättre.
- I snitt har man 20 procent högre omsättning och anställer mellan fem och sju procent fler. Jag tycker att det är ganska stora skillnader, säger Karl Wennberg., doktor på Handelshögskolan.

UF, Ung företagsamhet, är ett bra sätt att få unga att starta företag även efter gymnasiet. Det är 20 procent vanligare att eleven startar företag även som vuxen, om man har en bakgrund som UF-företagare, visar en rapport från Handelshögskolan.

- Siffran är i underkant, eftersom personerna i genomsnitt är 24 år gamla. I en studie från Danmark, där de jämförde de som gått danska versionen av UF, var siffran 100 procent, säger Karl Wennberg, som ligger bakom undersökningen.

Lucas Rosén går trean på gymnasiet och har startat ett reklambolag inom ramen för UF.

Genom det så erbjuder han företag att köpa prylar med företagsnamnet eller logotypen på. Det kan vara allt från pennor och muggar till kläder.

Han är inte överraskad över att UF-företagare också tenderar att i högre grad starta företag som vuxna.

- Du har ju hur det är och kan grunderna. Och man märker ju att det är roligt, säger han.

Bland kunderna finns bland annat Karl Hedins bygghandel, där Lucas Rosén i dag jobbar extra, och Staffangymnasiet, som beställt pikéskjortor till lärarna och muggar till caféterian. För honom har UF-företaget betytt mycket.

- Jag tycker att det är väldigt bra. Jag är en sån som lär mig mer på praktiken.

Han har redan bestämt sig för att driva företaget som hobbybolag eller enskild firma när han tar studenten.

• Tror du att du hade gjort det även utan UF?

- Jag tror inte ens att jag hade kommit på idén. Och reklam är roligt, det är så brett. Jag kan erbjuda mycket och har en bred kundkrets, säger Lucas Rosén.