Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Udda samarbete

Tre udda ingredienser i ett samarbete har visat sig fungera helt perfekt. Åtminstone är alla intressenter nöjda efter den första sommarens samarbete. Och alla är beredda att fortsätta att utveckla verksamheten på Stenegård

Annons

Propus är det privatägda, kommersiella bolaget, vars intresse för Stengård föddes ur företagets klart uttalade hälsoprofil. Företaget arbetade med inriktning på rehabilitering och hade försäkringskassan och arbetsförmedlingen som sina kunder. I dag finns inte dessa kunder kvar och man har därför tvingats att utveckla nya engagemang och hitta nya kundgrupper. Stenegårds hälsoprofil är en del av det utvecklingsarbetet.

– Samarbetet här på Stenegård har fungerat mycket bra. Vi har alla ett intresse av att utveckla anläggningen och få den att överleva, säger Östen Johansson, styrelseordförande i Stenegårdsbolaget och vd i Propus.

Att införa entréavgifter på Stengård har väckt kritik under sommaren.

– Vi måste få in pengar om vi ska klara att anställa personal för att kunna bjuda på olika aktiviteter. Hur det här ska ske är vi ännu inte riktigt på det klara med. Vi ska fortsätta diskutera och utvärdera och se om entréavgifter är ett alternativ i fortsättningen eller om det finns andra, säger Östen Johansson.

I dag har bolaget två anställda, en vaktmästare och en trädgårdsmästare.

Att ett kommersiellt bolag med vinstintresse ingår i Stenegårdsbolaget har också fått en del kritiska röster att höras. Men såväl Östen Johansson som Mats Fack i Järvsö hembygdsförening vill lugna kritikerna.

– Om det skulle bli en vinst i verksamheten, så kommer den att återinvesteras i anläggningen, Här finns mycket som behöver förbättras, säger Östen Johansson och får medhåll av Mats Fack.

För Järvsö hembygdsförening är det viktigt att kunna vara med och utveckla Stenegård.

– Vi har hela tiden jobbat för att göra Stenegård till ett betydelsefullt besöksmål i Järvsö. Oro har funnits över att privata skulle helt ta över. Vi tycker att det ligger i alla sockenbors intresse att bevara och medverka i utvecklingen, säger Mats Fack.

Hembygdsföreningen har satsat 50 000 i aktiekapital.

– Väl värda pengar. Vi kan koncentrera våra aktiviteter till Stenegård. Vi ställer upp med ideell arbetskraft vid entréer, städning av området, med mera, säger Mats Fack

Gunnar Björk, ordförande i styrelsen för Folkteatern Gävleborg, säger att Folkteaterns enda intresse i Stenegård är att ha tillgång till en sommarscen. Men för närvarande finns frågetecken kring det framtida samarbetet.

– Vi har ett hyresavtal som nu är uppsagt. Vi vet inte vilka pengar vi har till nästa år, säger han.

Avtalet är i dagsläget uppsagt som en ren säkerhetsåtgärd. Så länge budgeten för nästa år inte ligger klar vet man inte om man klarar av en årshyra på 300 000 kronor. Hyresavtalet ska omförhandlas.

– Men så länge vi har ett samarbetsavtal ska vi hjälpa till där det behövs, säger han.