Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD:s krav: Opererad Fikru Maru ska föras ut ur Etiopien

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Tillståndet för den nyopererade Fikru Maru uppges vara efter omständigheterna bra. Vid en manifestation för den fängslade hjärtläkaren krävdes att Sveriges regering agerar för hans frigivande. UD står fast vid att Fikru Maru ska föras ut ur Etiopien för vård.

– Operationen gick bra, men pappa har ont efter operationen, men det vara väntat, säger dottern Emy Maru på onsdagen.

Operationen genomfördes i måndags med assistans av ett team läkare från Sahlgrenska sjukhuset. Det som nu väcker oro är risken för infektioner, dels eftersom han successivt försvagats sedan insjuknandet i början på september, dels för att risken för smittspridning är stor på sjukhuset där han vårdas.

Läs mer: Fikru Maru opererad i Etiopien

– Vad gäller den medicinska situationen är vi fortsatt tydliga med att Fikru Maru har ett fortsatt behov av kvalificerad vård utanför Etiopien, säger kansliråd Patric Nilsson vid UD.

Svenska utrikesdepartementet framhåller att det framför allt är Fikru Marus juridiska ombud som har möjlighet att dra upp sina strategiska riktlinjer inför rättegången som startar den 23 december.

– Nu finns det ett fönster där svenska myndigheter kan agera till Fikru Marus förmån. När processen med terroranklagelser mot honom startar är det för sent, säger Hans Bagner som är Fikru Marus svenske advokat.

Läs mer: Demonstration för Fikru Maru - livesändning från Etiopiens ambassad (repris)

Den 24 oktober dömdes Fikru Maru för att ha haft kännedom om ett korruptionsbrott. Han förväntades då kunna bli frigiven för att söka kvalificerad vård med hjälp av en straffrabatt för gott uppförande. I stället åtalades han förra veckan som en av huvudmännen bakom ett fängelseupplopp där 23 personer dog.

Dottern Emy Maru beskriver i ett brev till statsminister Stefan Löfven den senaste månden som att utvecklingen lett till en för familjen obegriplig situation.

Läs mer: Fikru Maru åtalas efter fängelsebranden - anklagas för att stå bakom upploppet

Den etiopiske åklagaren beskyller Fikru Maru för att ha tagit initiativ som den 3 september ledd till ett upplopp och att Maru finansierat upploppet med 35 000 kronor, samt ha haft samröre med väpnade rebellgrupper.

– Fikru Maru har kommit i kläm för andra gången när den etiopiska regimen ska statuera exempel, säger advokat Hans Bagner.

Vad som är känt så här långt om åtalet väcker många frågor.

– Vi ser att det finns mycket frågor kring åtalet, säger kansliråd Patric Nilsson på UD.

Den 23 december startar rättegången i terrormålet, Korruptionemålet tog tre och ett halvår för det etiopiska domstolen.

– Det blir en lång och tung vandring när rätteprocessen inleds, säger advokat Hans Bagner.