Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD om Fikru Maru: "Rättsprocessen går vidare"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Den etiopiska domstolens beslut kring Fikru Maru innebär att den fängslade hjärtläkaren kommer att ställas till svars för korruptionsbrott. Så tolkar UD tisdagens beslut.

Annons

– Vi har fått information om att det här innebär att åtal kommer att väckas mot Fikru Maru och det innebär att rättsprocessen går vidare, säger Johan Murray, presskommunikatör vid det svenska utrikesdepartementet.

Under våren har domstolen vid flera tillfällen ställt in förhandlingen med kort varsel eller tagit beslut om kompletteringar i materialet. Det har av de anhöriga tolkats som att rättsprocessen förhalats trots svenska påtryckningar.

Läs också: Fikru Maru tvingas presentera bevis för sin oskuld - nekas frigivning

Inför tisdagens förhandling i den etiopiska "Federal High Court" hade de anhöriga fått visst hopp om att domstolen skulle ta det motsatta beslutet och att det därmed fanns en chans att Fikru Maru skulle friges efter tre år och tre månader utan dom.

Så blev inte fallet utan Fikru Maru ska sitta fängslad till den 6 oktober då åtalet tas upp i domstolen.

– Advokaterna ska lämna in en protest mot detta men vi tror inte det kommer hjälpa, säger Emy Maru, dotter till Fikru Maru.

Läs mer: Utrikesministern svarar om Fikru Maru: "Så har tyvärr inte skett"

Advokat Hans Bagner har företrätt Fikru Maru och fortsätter att följa ärendet. Han säger till SVT att han överväger att stämma Etiopien vid internationell domstol för brott mot FN-deklarationen om mänskliga rättigheter.

– Att Fikru Maru ska kunna presentera nya bevis för sin oskuld är ju problematiskt. Dels har det gått lång tid sedan de påstådda brotten, dels kan det ta väldigt lång tid att få fram eventuella nya bevis, säger Hans Bagner till SVT.

Läs mer: Uppskjutet igen för Fikru Maru: "Just nu förbannad"

Utrikesminster Margot Wallström hade på tisdagen ingen kommentar till händelseutvecklingen och från utrikesdepartementets sidan framhålls att det är för tidigt att uttala sig i ärendet.

– Vad vi behöver göra nu är en noggran analys av domstolens beslut och vad det egentligen innebär. Det här är ett ärende som vi följer noga, säger Johan Murray vid UD:s presstjänst.

Företrädare för Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa tolkar tisdagens beslut som att ärendet går tillbaka till ruta noll. UDs tolkning av samma beslut är att det är en utveckling av rättsprocessen.

– Men om det är en bra eller dålig utveckling för Fikru Maru, det är ingenting som vi kan kommentera i nuläget. Det kräver en närmare analys, säger Johan Murray.

Han framhåller att företrädare för den svenska regeringen har tagit upp fallet med den fängslade svenske hjärtläkaren vid flera tillfällen och på olika nivåer med den etiopiska regeringen.

– Vi har följt ärendet och agerat på olika nivåer och det kommer vi att fortsätta göra, säger Johan Murray vid UD:s presstjänst.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!