Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD i dialog med Etiopien om Fikru Marus sjukdom: "Dom kämpar på"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Med en kollapsad lunga vårdas den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru på sjukhus i Addis Abeba. Hans anhöriga kräver att han förs till Sverige för operation. UD för en dialog med etiopiska myndigheter.

– För vår del handlar det om att säkerställa att Fikru Maru får den vård som han behöver. Det gör vi i dialog med sjukhuset, etiopiska myndigheter och fängelseledningen, säger kansliråd Patric Nilsson vid Utrikesdepartementet, UD.

Tidigare läkaren vid Hudiksvalls sjukhus Emy Maru, har väntat i mer än tre år på att hennes pappa hjärtläkaren Fikru Maru, ska friges eller åtminstone få en dom i den etiopiska korruptionshärva där Fikru Maru sedan den andra augusti i år formellt står som en av ett flertal åtalade.

Läs mer: Fikru Maru våras för kollapsad lunga - aktionsgrupp vill se husarrest efter fängelseupplopp

På grund av pappans sjukdom har Emy Maru tidigarelagt sin resa till Etiopien. Hennes avsikt var att finnas på plats när rättsprocessen mot Fikru Maru tar sin början, någon gång efter den sjätte oktober. I onsdags uppvaktade hon UD om hjälp att få pappan frigiven.

– Det gick bra. Dom kämpar på, säger Emy Maru om mötet på UD.

Läs mer: Minst 23 döda i etiopisk fängelsebrand

Docent Lars Wiklund vid Sahlgrenska sjukhuset har granskat Fikru Marus journal och bedömer att hans tillstånd är allvarligt och i behov av operation. En operation som inte kan genomföras av etiopisk sjukvård bedömer docenten.

I en intervju med Sveriges Radio säger Lars Wiklund att den klinik som Fikru Maru startade i Addis Abeba är den enda som hade kompetensen att utföra operationen. Kliniken är obemannad sedan 2013.

– Det är en fråga för de etiopiska myndigheterna. Vi vill inte gå in på sådana frågor, säger kansliråd Patric Nilsson vid UD, som av integritetsskäl inte vill kommentera Fikru Marus hälsotillstånd.

Läs mer: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Till den sjätte oktober ska Fikru Marus advokater ha överklagat domstolens beslut att tillåta att åtal väcks mot honom. Domstolen fattade det beslutet den andra augusti i år, tre år efter att Fikru Maru först greps, misstänkt för två år tidigare otillbörligt ha påverkat en tidigare tullminister.

Misstankarna utgår från en händelse där Fikru Maru skulle föra in fyra resväskor med sjukvårdsmaterial till Addis Cardiac Clinik, en hjärtklinik som han startat med svenska biståndspengar.

På flygplatsen begärde tullpersonalen en införselavgift som Fikru Maru inte kunde betala, så han lämnade väskorna på flygplatsen. I samband med utresan greps han men frigavs några dagar senare. Det beslutet ska ha fattats på inrådan av dåvarande tullministern och enligt den etiopiske åklagaren inte på grund av mutor, men någon annan form av otillbörlig påverkan.

UD:s bedömning är att domstolens beslut den andra augusti innebär att rättsprocessen mot Fikru Maru kan starta någon gång efter att överklagandetiden går ut den 6 oktober. Några datum för huvudförhandling är inte bestämda.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!