Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tystade medier största avsteget från vardagen

Av militärkuppen märks inte mycket berättar Hudikbördige Karl-Erik Ågren från sitt arbete i Bangkok. Militärposteringar i gatuhörnen är ett av få avsteg från vardagen.

Annons

Han känner ingen större oro berättar han på telefon från Thailand, där han bor sedan drygt 20 år. Han är ganska luttrad, torsdagens militärkupp är den tredje som han upplever.

– Man märker inte så mycket av kuppen som privatperson. Det är militär på gatorna och i gatuhörnen, men annars flyter det på ungefär som vanligt. Åtminstone dagtid, säger Karl-Erik Ågren.

Nattetid råder utegångsförbud mellan klockan 22 och 05. I fredagsmorgonens gryning kom kollektivtrafiken också i gång i huvudstaden.

Den största skillnaden är att tv och radio inte sänder. De nyheter som sänds är bara från arméns egen kanal, eller sådant som godkänts av juntan.

Karl-Erik Ågren har inte haft kontakt med Sveriges ambassad och inte känt något behov av det. Informationen om läget hittar han på internet, framför allt The Straits Times på nätet från Singapore. De inhemska tidningarna är censurerade, åtminstone delvis, säger han.

Upprensningarna av protestplatserna var igång på morgonen, berättar Karl-Erik Ågren, som säljer och distribuerar lax på ett mässområde.

– På vägen hit passerade jag protestområden och sopbilarna var på plats för att städa upp efter protesterna. Militär fanns också där.

Thailändarnas syn på kuppen varierar.

– Det beror på vem man frågar. De flesta som jag känner tycker att det var bra med militärkuppen. Men andra har förstås rakt motsatt uppfattning.

Själv ser inte Karl-Erik Ågren att han påverkas alls i vardagen av händelserna.

Hans företag säljer lax till bland annat turisthotellen. Kuppen kan påverka viljan att semestra i landet, befarar han, något som kan komma att minska hans företags försäljning.

– Kuppen har inte påverkat mig hittills. Sedan får man se hur det löser sig på sikt, säger han.