Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysta filmstjärnor på vita duken

/

Stjärnorna från stumfilmens storhetstid väcks under några dagar varje sommar till liv på biografen Trönö. I kväll startar den åttonde stumfilmsfestivalen.

Annons

Redan på 1930-talet inledde ljudfilmen det segertåg som på bara några år förpassade stumfilmerna till historieböckerna. Men Föreningen Karin Swanströms Vänner tycker att stumfilmen fortfarande har ett värde.

- Det är mycket tydligare agerande eftersom skådespelarna måste få publiken att förstå vad som händer utan att använda rösten, säger föreningens Olov Östlund som är med och arrangerar Trönö Stumfilmsfestival.

Under två dagar är det film med klassiska skådespelare som Charlie Chaplin och Buster Keaton som gäller i den gamla biografen i IOGT-NTO:s lokaler i Trönö. Pianisten Ture Nyström kompar filmerna direkt i salongen, precis som det var förr i tiden.

Klockan 18 i kväll visas den första filmen, På kurort, med Charlie Chaplin i huvudrollen.

Men det står inte bara stumfilm på programmet. Såväl Sound of Noise som Kronjuvelerna är ljudfilmer med talande skådespelare. Olov Östlund medger att det är rent publikfrieri som ligger bakom att de filmerna visas.

- Det är helt enkelt för att locka fler besökare och dra in pengar till de övriga filmerna. Och så hoppas vi att det kan väcka lite intresse även för stumfilm, säger han.

Mer läsning

Annons