Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tysk regeringsbildning viktig för att EU ska hänga med i världen

Helgens besked om att socialdemokraterna i SPD röstade för att fortsätta förhandlingarna innebär ett litet steg närmare mot tysk regering. Det är också ett steg närmare att Frankrike och Tyskland ska lägga in en ny växel i EU-samarbetet.

Annons

Den franske presidenten Macron vill se en finansminister för euroländerna och en gemensam budget. Och i SDP:s partiledare Martin Schulz har Macron en allierad. De tyska regeringsförhandlingarna mellan förbundskansler Angela Merkel och Schulz har lagt en grundsten i att vilja fördjupa EU-samarbetet.

Och en ny tysk regering påverkar hela Europas färdriktning. EU är kantstött efter Brexit. Till den gamla nord-syd-konflikten kring ekonomi har en öst-västlig konflikt om värderingar lagts till.

EU är en unik hybrid i världspolitiken mellan federal stat och mellanstatligt samarbete. Men om EU inte fanns skulle vi behöva uppfinna Unionen.

Synen på flyktingar och migrationspolitik är en vattendelare. Men också vad demokrati är. I senaste rankingen från Freedom House är förändringarna åt fel håll tyvärr tydliga när det gäller några medlemsländer. För Polens del handlar det om bland annat domstolarnas oberoende, medan Ungern noterar försämringar när det gäller korruption och mediernas oberoende för att nämna några områden.

EU är en unik hybrid i världspolitiken mellan federal stat och mellanstatligt samarbete. Men om EU inte fanns skulle vi behöva uppfinna Unionen.

Risken är uppenbar att utvecklingen under det kommande århundradet inte kommer att utgå från västeuropeiska idéer. Det är idéer som betonat ett regelstyrt samhälle med individens rättigheter i centrum.

PwC:s framtidsrapport spår att EU bara komma att stå för 9 procent av världens BNP år 2050 mot dagens 15 procent. Både USA och EU kommer i detta scenario att köras om av Indien.

På landslistorna väntas Storbritannien åka ned på tionde plats medan Frankrike får lämna topp tio och Italien topp 20. I stället intas platserna av länder som Mexico, Turkiet och Vietnam.

Om det är auktoritära länder som ska sätta framtidens standarder när det gäller konsumentskydd och internationell handel så riskerar mycket av det vi tar för självklart i transparens och rättigheter försvinna.

Alternativet till EU är alltså inte guld och gröna skogar på egen hand, utan snarare att vi blir en kontinent i bakvattnet där man lever på drömmar från fornstora dagar och är fullt upptagen med navelskådande kulturell identitetspolitik av ett eller annat slag.

Det krävs att se helheten för att inse att när det gäller att försvara frihetens värden så handlar det mycket om "enade vi stå, söndrade vi falla".

Det är därför som den tyska regeringsbildningen är så viktig, för att tackla både konkurrenskraft och värderingsfrågor. Men hur EU ska fungera får inte reduceras till en fråga om vad Frankrike och Tyskland gör. I ett EU med olika hastigheter riskerar Sverige att glida allt längre bort från beslutskärnan.

Därför behöver vi en omfattande och klok EU-debatt, även i Sverige, om hur unionen ska utvecklas. Men när vi debatterar EU så är det också viktigt att ha med sig den strategiska bilden. Det krävs att se helheten för att inse att när det gäller att försvara frihetens värden så handlar det mycket om "enade vi stå, söndrade vi falla".

Kan 2018 bli enighetens år, eller blir det söndrandets tidevarv?

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).