Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Typiskt Finland ...

Hasse Svens har jobbat som Finlandkorrespondent åt Sveriges television sedan 1985. Han har också skrivit boken Fakta om Finland.
Här är hans bild av vårt broderland.

- Det är ingen myt att bastun är mycket central i den finska kulturen.

- Tyvärr hör det till den finska kulturen att man gärna super sig full. De dricker mer än svenskarna. Det hör väl till deras...

- Finländarna är väl inte mer macho än svenska män, men de gör det till en dygd.

- De finska kvinnorna är också kända för att vara rejäla och kunna ta i. Det är den finska sisun, att man ska kämpa till sista blodsdroppen. Jag tror faktiskt att det kan bero på deras historia. Sedan 1917 har de genomlevt tre krig. Inbördeskriget, vinterkriget och andra världskriget. Enligt psykologer tar det tre generationer innan såren läker.

- Det finska bordet är egentligen väldigt likt det svenska. De har mycket lax. Annars är korven mycket omhuldad. De kallar korv för Finlands populäraste grönsak. Och de karelska pirogerna på rågmjöl och ris eller potatismos.

...och typiskt Sverige

Men vad tycker finländarna om Sverige och svenskarna då?

Enligt Hasse Svens har de ett kärleksfullt förhållande till sin granne i väst.

- Jag har aldrig upplevt trakasserier för att jag är svensk. Det är som natt och dag om man jämför med hur det kan vara för finländare i Sverige. Om man vill ha utlänningar hit så vill man ha svenskar.

- Sverige är Finlands favoritrival. I idrott är det väldigt viktigt att slå Sverige. Men det är hjärtliga rivaler, oavsett om det handlar om idrott eller om att göra mobiltelefoner.

- Finländarna tycker att svenskarna alltid har tur, och har sluppit lätt undan. Att vi inte har haft några krig till exempel.

- De säger att många svenskar är homosexuella. "Håkan" är ett skällsord för bög.