Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyngd av traditioner

De stora elefanterna gjorde halt såväl söder som norr om Hälsingland.

Mona Sahlin i Gävle, Stefan Löfven i Sundsvall. Så samtliga hälsingekommuner fick hålla till godo med lokala förmågor. Det behöver väl i sig inte vara fel när arbetarrörelsen firar sin traditionstyngda dag. Med betoning på tradition. Och tyngd.

Men av de spridda applåderna, småsnackandet under talen och ivriga fikandet att döma på Brotorget i Bollnäs, skulle nog första maj behöva något slags modernisering. Snoddaståg, ballonger och LO-kaffe i all ära, men varför inte utnyttja dagen till att föra en dialog med medborgarna om de brännheta lokalpolitiska frågorna? Demonstrationstågen är ju ändå bortrationaliserade på flera ställen.

För första gången på nio år firar Socialdemokraterna första maj i regeringsställning. Av naturliga skäl uteblev alltså kritiken mot makten och i stället matades det på med väl inrepeterade repliker som gick ut på att efter åtta års (borgerlig) vanskötsel och ett knepigt politiskt läge, så krävs hårt arbete för att få Sverige på fötter igen. Detta kommer att ske när åtta miljarder satsas i välfärden om man ska tro Socialdemokraterna i Hälsingland.

Magnus Nordenwall, Kommunal och huvudtalare från Segersta riktade, som sig bör, in sig på orättvisor i arbetslivet. På sådan detaljnivå att det blev ett tal om undersköterskors och barnskötares rätt till arbetskläder. Men han lyfte också hjärtefrågan inom Kommunal: ojämställda löner och rätt till heltid. Och det med en rejäl känga till den mansdominerade fackföreningsrörelsen och exportindustrin.

De kvinnodominerade yrkena inom offentlig sektor har släpat efter lönemässigt i 100 år. Och det kommer att ta ytterligare hundra år innan undersköterskan tjänar lika mycket som truckföraren. Om än någonsin.

Det har ingen socialdemokratisk regering lyckats ändra på, hittills.